Eduskuntaan tosi kova kisa

Ensi kevään eduskuntavaaleista tulee yllätykselliset. Perussuomalaisten nousu voi riipiä ääniä suurilta puolueelta. Sosiaalidemokraatit näyttäisivät menettävän paljon. Myös keskusta ja kokoomus vuotavat.

Timo Soinin puolue voi nousta maan neljänneksi suurimmaksi puolueeksi. Se olisi järkytys vihreille ja liun jatkoa vasemmistoliitolle. Jos perussuomalaisten kannatus yltää yli kymmeneen prosenttiin - niin kuin mielipidetiedustelut ennustavat -, muidenkin puolueiden kannatuksissa tapahtuu yllätyksiä.

Myös maakunnallisesti vaaliasetelmat ovat jännitteisimmät kuin vuosikymmeniin.

KESKI-SUOMEN kymmenestä kansanedustajan paikasta vapautuu kaksi, kun kansanedustajat Matti Kangas (vas.) ja Reijo Laitinen (sd.) eivät pyri jatkokaudelle.

Itseoikeutettuja perijöitä ei ole, vaikka SAK:n aluejohtaja Ahti Ruoppila saattaa kerätä ison osan Laitisen entisistä äänistä. Myös työsuojeluvaltuutettu Kari Kiiskinen Äänekosken ja Suolahden suunnalta on vahvoilla. Ja Kalevi Olin voi onnistua paluussa.

Puolueiden voimasuhteista käydään kova taistelu. Kokoomuksen riveissä nähdään varmoja näkyjä toisesta kansanedustajasta. Se vaatii opetusministeri Henna Virkkuselta vahvaa kannatusta. Ministerin ympärillä muhi hetki sitten pientä tyytymättömyyttä maakuntaotteen heiveröisyyteen. Se on normaalia ministerin ympärillä olevaa kohinaa.

Virkkunen on todennäköisesti yksi Keski-Suomen ääniharavista. Ellei hän sitten sorru laiskaan kampanjointiin.

Kokoomuksen kakkoskärjen paikasta kamppailevat ainakin Sinuhe Wallinheimo ja Mikael Palola. Kansanedustajuus häämöttää, mutta listalla on niin monta vahvaa kandidaattia, että kokoomuksen sisällä paikoista tulee kova kisa. Asetelmat näkyvät vasta kampanjoiden aikana.

Ministeri Mauri Pekkarinen on vahvoilla keskustassa. Hän sai nostetta puoluejohtajakisasta. Aila Paloniemen, Anne Kalmarin ja Lauri Oinosen jatko ratkeaa kampanjoinnilla. Hyvä kampanja voi paikan tuoda. Paloniemi saanee sinnikkään haastajan ainakin Pauliina Takalasta.

Keskustaa uhkaa neljännen paikan menetys, ellei ehdokasasettelu ja vaalityö käännä trendiä. Vasemmistoliitto ilmeisesti menettää paikkansa, ja vihreät voivat paikan saada.

Sosiaalidemokraateissa Susanna Huovinen ja Tuula Peltonen ovat ennakkosuosikkeja. Haastajat kuitenkin kolkuttelevat.

Jos Soinin suosio heijastuu maakuntiin, Kauko Tuupaisen tahdittamat perussuomalaiset voivat ottaa kansanedustajan paikan. Tuupaisella on peruskannatusta työväestön piirissä. Jos perussuomalaisilla olisi lisäksi eurokriittinen ja vahvan maakuntataustainen henkilö, äänisaalis voisi olla kova.

ARMEIJAN varuskuntia halutaan vähentää. Yritysjohtaja Risto Siilasmaan työryhmä kitisi aluepolitiikasta. Varuskunnat ovat kuulemma aluepolitiikkaa eikä maata puolusteta varuskunnista.

Jos näin on, lopetetaan kaikki varuskunnat 150 kilometrin säteellä Helsingistä. Varuskuntien ylläpitokin on maakunnissa halvempaa kuin ruuhka-Suomessa.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.