Egypti häivytti oppositionsa

Egypti näyttää parlamenttivaalien jälkeen entistä enemmän yksipuoluemaalta ja 82-vuotiaan presidentti Hosni Mubarakin jatkokausi tai hänen seuraajansa valinta yksinomaan Mubarakin asialta.

Mubarakin vastustajat ovat syyttäneet hallintoa painostamisesta, pidätyksistä, väkivallasta, äänestämisen estämisestä, äänten ostamisesta ja vilpillisyyksistä äänten laskennassa.

VAALIEN TOINEN kierros sunnuntaina sujui opposition kannalta yhtä kehnosti kuin viikon takainen ensimmäinen kierros. Tärkeimmät oppositiopuolueet olivat päättäneet boikotoida toista kierrosta, mutta jokunen ehdokas uhmasi päätöstä, ja hallituksen vastapooli saa yli 500-jäseniseen parlamenttiin alustavien tulosten valossa muutaman hajapaikan. Mubarakin NDP-puolue hallitsee yksinvaltaisesti.

Egypti on 84 miljoonan asukkaan arabimaa. Mubarakin pitkällä kaudella se on solminut suhteet Yhdysvaltoihin ja naapuriinsa Israeliin. Edelliset presidentinvaalit 2005 järjestettiin ensimmäisen kerran niin, että ehdokkaita oli enemmän kuin yksi. Seuraavan kerran presidenttiä valitaan ilmeisesti ensi vuoden loppupuolella ja taas kerran näytösluonteisesti.

Ellei Mubarak lähde lähes kolmenkymmenen vuoden jälkeen enää uudelle kaudelle, hänen oletetaan määräävän ainakin vallanperimyksestä niin, että seuraava presidentti on hänen poikansa Gamal Mubarak.

PRESIDENTTIEHDOKKUUDESTA puhuneen, Nobel-palkitun entisen atomiturvajohtajan Mohamed ElBaradein mahdollisuudet ovat ainakin toistaiseksi hiipuneet sekä perustuslain yksityiskohtien vuoksi että Mubarakin hallinnon painostuksen alla.

Näiden parlamenttivaalien kohtalokkain piirre saattoi olla maan vaikutusvaltaisimman oppositioliikkeen, kielletyn Muslimiveljeskunnan häivyttäminen parlamentista. Viime vaaleissa Muslimiveljeskunta sai riippumattomina esiintyneille ehdokkailleen noin viidenneksen kansanedustuslaitoksen paikoista, mutta nyt sen saalis on joko nolla tai korkeintaan yksi tai kaksi edustajaa.

Muslimiveljeskunta haluaa muuttaa Egyptin islamilaiseksi valtioksi, rauhanomaisin keinoin. Parlamenttivaalien kummalliset vaiheet voivat kuitenkin käännyttää sen jäsenistön radikaaleimman osan pois demokraattisten yritysten tieltä.

Kirjoittaja on maakuntalehtien yhteisen ulkomaantoimituksen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.