Egyptiläiset tienhaarassa

Egyptiläiset valitsevat viikonvaihteessa maalleen uuden presidentin. Ratkaisevalla toisella kierroksella vastakkain ovat syrjäytetyn presidentin Hosni Mubarakin kauden viimeinen pääministeri Ahmed Shafiq ja Muslimiveljeskunnan Mohamed Mursi.

Uuden presidentin valinta sinetöi ainakin yhdellä tavalla Mubarakin yli 30 vuotta jatkuneen yksinvallan päättymisen. Viidelle perättäiselle presidenttikaudelle valittu Mubarak kärsii nyt rikoksistaan elinkautista vankeustuomiota. Vankila-aika voi tosin jäädä lyhyeksi, sillä vanhan yksinvaltiaan terveys on luhistunut.

Vaalien lopullinen asetelma sekä Mubarakin ja hänen lähipiirinsä keväinen oikeudenkäynti ovat kuitenkin herättäneet egyptiläisissä huolta siitä, että kaikki vanha ei katoakaan. Kuusi arabikevään veritekojen vuoksi syytteessä ollutta poliisikomentajaa säästyivät kokonaan rangaistuksilta, ja Mubarakin poikien Gamalin ja Alaan korruptiosyytteet kaatuivat.

Moni egyptiläinen pelkää, että Egyptiä Mubarakin kukistamisesta lähtien johtaneet sotilaat haluavat turvata valtiollisten turvakoneistojen vallan tulevaisuudessakin väärinkäytöksistä piittaamatta ja odottavat nyt kyseenalaistetun asemansa kohentuvan järjestämällä vanhaa kaartia edustavan ilmavoimien entisen komentajan Shafikin nousun valtaan.

Turvakoneistojen vaikutusvallasta Egyptissä kertoo se, että mielivaltaiset pidätykset mahdollistaneen poikkeustilalain voimassaolo päättyi vasta kesän kynnyksellä. Laki oli yhtäjaksoisesti voimassa vuodesta 1981, jolloin Mubarakin edeltäjä Anwar Sadat murhattiin.

Sisäpoliittinen tilanne Egyptissä on erittäin herkkä. Arabikevät on pingoittanut uskonnollisia ja poliittisia jännitteitä maassa, jonka valtava nuorisotyöttömyys voi räjähtää ruokamellakoiksi tärkeän elinkeinon turismin romahdettua.

Silmä kovana Egyptin vaaleja seurataan myös rajan takana Israelissa ja palestiinalaisalueilla.

Vuoden 1979 rauhansopimuksella Israel pystyi vähentämään merkittävästi sotilaallista panostusta Egyptin rajoillaan, joilla maat ovat käyneet neljä sotaa. Mubarakin kaudella Egypti oli myös merkittävä kaasun toimittaja Israelille.

Nyt kaikkea tuota vakautta uhkaa epävarmuus. Itse rauhansopimus tuskin on uhattuna, sen varaan on rakennettu niin mittavia apuohjelmia. Mutta rauhansopimuksen tarkistamista pohdittaneen Israelissakin – sopimusehtoihin liittyvät tiukat Siinain niemimaan demilitarisointisäädökset ovat Mubarakin hallinnon romahdettua aiheuttaneet sen, että egyptiläisestä Siinaista on tullut kaikenlaisten laittomuuksien temellyskenttää samaan aikaan, kun poliittinen kuohunta Egyptissä on ruokkinut väkivaltaisestikin purkautunutta Israelin vastaisuutta.

Länsirannan palestiinalaiset toivovat Shafiqin voittoa ja sitä kautta tukea kamppailulleen Gazassa valtaa pitävää radikaalia Hamasia vastaan. Hamas panee puolestaan toivonsa Mursiin ja odottaa, että tämä lieventäisi Egyptin ja Israelin välissä sijaitsevan Gazan saartoa, jonka Mubarak piti tiukkana osana Israel-suhteitaan. Juuri samasta syystä Israel karsastaa Mursia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.