Egyptin ihmisoikeustilanne huononee entisestään

Ihmisoikeustilanne ei ole Egyptissä koskaan ollut hyvä. Presidentti Hosni Mubarakin kolmekymmenvuotisella hallintokaudella vainottiin oppositiossa olevia Muslimiveljeskunnan jäseniä. Kidutus vankiloissa ja poliisiasemilla oli yleistä. Tilanne ei ole parantunut vaan useiden kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan huonontunut.

Egyptin valtion silmätikkuna eivät ole vain terrorijärjestöksi julistetun Muslimiveljeskunnan jäsenet, joille langetetut sadat kuolemantuomiot ovat saaneet maailmanlaajuista julkisuutta.

Helmikuun puolivälissä Egyptin viranomaiset määräsivät suljettavaksi Kairossa toimivan Kidutettujen kuntoutuskeskuksen. Virallisen ilmoituksen mukaan keskus on suljettava, koska se on toiminnallaan rikkonut toimiluvassaan olevia kriteerejä. Tarkempaa erittelyä kritee­rien rikkomiseen ei ole esitetty.

Ihmisoikeusaktivistit sekä Egyptissä että maailmalla ovat jyrkästi tuominneet keskuksen sulkemisen ja ovat yksimielisiä siitä, että päätös sulkemisesta johtuu keskuksen avoimesta tiedotuslinjasta kidutusasioissa.

Keskus perustettiin vuonna 1993 egyptiläisten psykiatrien huolestuttua ammattiliittojen lakkojen jälkeen kidutettujen työntekijöiden henkisestä voinnista. Keskuksen tarkoituksena oli antaa psykologista kuntoutusta kidutuksen uhreille.

Keskuksen sulkemismääräys julkistettiin vain vähän aikaa sen jälkeen kun Egyptissä oli kohistu kuolleena ja pahoinpideltynä maantien varresta löytyneestä italialaisesta tohtorintutkinto-opiskelijasta. Hän oli ollut kateissa tammikuun 25. päivästä eli vallankumouksen viisivuotispäivästä lähtien. Opiskelija oli uutisten mukaan pidätetty.

Kidutuksen jäljet uhrin ruumiissa olivat silminnäkijöiden mukaan ilmiselviä, mutta viralliseksi selitykseksi tarjottiin kuolemaa liikenneonnettomuuden uhrina. Liikenneonnettomuudet ovat Egyptissä yleinen kuolinsyy, mutta harvemmin niissä kuolleiden ihosta löytyy merkkejä tupakannatsoilla polttamisesta. Sen tiedetään olevan yleinen poliisien käyttämä kidutuskeino.

Maaliskuun alussa uutistoimisto Reuters uutisoi kuolinsyyntutkijan todistaneen, että opiskelijaa oli kuulusteltu jopa viikon ajan ennen kuolemaa. Italialaisen Ansa-uutistoimiston mukaan Egyptin oikeusministeri kiisti kuolinsyyntutkijan väitteet ja uhkasi haastaa oikeuteen virheellistä uutista levittävät tahot.

Italialaisopiskelija oli kirjoittanut Egyptin johtoa kritisoivia lehtiartikkeleja, mutta hänen päätyönsä oli tutkia ammattiliittojen asemaa tammikuun 2011 vallankumouksen jälkeen.

On huolestuttavaa, että valtio luokittelee vihollisikseen perinteisen opposition, median ja ”terrorijärjestöjen” edustajien lisäksi myös ulkomaalaisia opiskelijoita. Vielä huolestuttavampi signaali on, jos turvallisuuskoneisto ulottaa toimensa myös poliisilaitosten ja vankiloiden ulkopuolelle.

Tätä kirjoittaessani mietin koko ajan, vaarannanko tällä kolumnilla oman turvallisuuteni tai jopa henkeni.

Kirjoittaja on Egyptissä asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Ämmä hallitus?

Marin tekee ruuhkaa vihervasemmistoon

Kolumni: Jyväskylä vs. Buenos Aires

Kolumni: Holtittomat kuskitko muka hauskoja?

Kolumni: Taksien hinnat pysyivät, mutta palvelu huononi

Kolumni: Työehtojen shoppailu on vasta alussa

Haittamaahanmuuttajat söivät eläkeparannukset

Kolumni: Muunneltua totuutta laseilla ja ilman

Antenni: Lapseni löysi Youtubesta mainiot esikuvat

Kolumni: Itsenäisyyspäivä epäperinteisin menoin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.