Ehkäisyä vasta lapsen- teon jälkeen

Egyptissä lapset ovat Jumalan lahja niin muslimeille kuin kristityille. Syntyvyyden säännöstely on silti hyväksyttyä ja käytännön pakko maassa, jonka väkiluku on jo 90 miljoonaa.

Egyptin väestö kasvaa tällä hetkellä noin 1,6 prosenttia vuodessa. Tämänhetkisen arvion mukaan egyptiläisiä on 50 vuoden päästä jo noin 172 miljoonaa eli melkein kaksinkertaisesti nykyiseen verrattuna.

Egyptiläisten käsityksiä ehkäisystä ja perheestä kartoitettiin laajassa terveysministeriön koordinoimassa ja Yhdysvaltain kehitysapuvirasto USAIDin rahoittamassa tutkimuksessa, jossa selvitettiin myös naisten sukuelinten silpomisen yleisyyttä.

Vaikka ehkäisyyn suhtaudutaan myönteisesti, ehkäisy hyväksytään yleensä vasta ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen. Vain kahdeksan prosenttia naisista ja kymmenen prosenttia miehistä hyväksyy ehkäisyn käyttämisen ennen ensimmäisen lapsen syntymää.

Yleisimmät ehkäisyvälineet Egyptissä ovat ehkäisypillerit, ehkäisyruiske ja kierukka. Kondomi on tuntematon lähes puolelle egyptiläisnaisista ja miehistä. Muista ehkäisyvälineistä oli tietoisia 98 prosenttia naisista ja 94 prosenttia miehistä.

Egyptiläisten keskuudessa kondomin mielletään usein liittyvän muuhun kuin aviolliseen seksiin, ja sen hankkiminen saattaa siksi tuntua häpeälliseltä.

Tutkimuksessa selvitettiin myös egyptiläisten käsityksiä ihanteellisesta lapsiluvusta. Perinteisesti Egyptissä lapset on nähty vanhuuden turvana, sillä lasten velvollisuus on huolehtia iäkkäistä vanhemmistaan. Tutkimukseen osallistuneiden miesten ja naisten keskiarvo toivotun lapsiluvun suhteen oli yli kolme, miehillä 3,4 ja naisilla 3,1.

Kolmea lasta toivovien naisten suhteen ei tutkimuksessa löytynyt eroa naisten koulutustason tai vaurauden suhteen. Eteläisessä Ylä-Egyptissä maaseudulla asuvien miesten toive lapsiluvusta oli keskimäärin 3,9 lasta.

Tutkimus on herättänyt huolta monella taholla. Egyptiläisiä on jo nyt liikaa; vain noin viisi prosenttia Egyptin maaperästä on asumiskelpoista. Egypti on jo nyt yksi maailman tiheimmistä väestökeskittymistä.

Egyptin kansalla ei tällä hetkellä mene hyvin; köyhyys on lisääntynyt, samoin työttömyys. Elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet paljon enemmän kuin palkat. Julkisen koulutuksen ja terveydenhuollon taso on valitettavan huono. Tavallisen egyptiläisen tulevaisuus ei näytä valoisalta. Mitä enemmän egyptiläisiä on jakamassa niukkuutta, sitä suurempia ongelmia Egyptillä ja egyptiläisillä on edessään.

Egyptiä ja egyptiläisiä uhkaa myös vesipula. Egyptin osuus maan halki virtaavasta Välimereen laskevasta Niilistä on määritelty vuonna 1959, jolloin Egyptin väkiluku oli vain 25 miljoonaa. Keskustelu Niilin vesikiintiöistä joenvarren maiden kesken käy parhaillaan kiivaana.

Viiden vuoden takaisessa vallankumouksessa egyptiläiset vaativat työpaikkojen, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja paremman terveydenhuollon lisäksi parempaa koulutusta.

Koulutettu kansa olisi Egyptille suuri rikkaus.

Kirjoittaja on Kairossa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.