Ei Eurooppa romahda

Kreikan, Irlannin ja Portugalin ongelmat ovat otsikoissa. Suomen takauksista käydään keskustelua kuin lainarahat olisivat jo menetettyjä.

Ei näin ole. Velalliselle ei pidä antaa kuvaa, että lainan maksusta voisi luistaa. Siksi on tärkeää, että kaikki euromaat vaativat lainatakuita saaneita maita maksamaan ennemmin tai myöhemmin vastuunsa viimeiseen senttiin saakka takaisin.

Se on mahdollista. Ei Eurooppa lähikuukausina tai vuosina romahda. Valtioiden velkakriisi ei ole niin vakava kuin poliittisessa keskustelussa nyt annetaan ymmärtää.

Toki velkaisimmat maat joutuvat tinkimään elintasostaan, mutta asiansa hoitaneiden maiden kuten Suomen ei tarvitse olla ylettömän huolissaan. Todennäköisesti suurin osa Eurooppaa voi viiden vuoden kuluttua aivan hyvin. Aasialaiset ottavat meitä elintasossa kiinni, mutta mitään maailmanloppua ei ole tulossa.

Populistinen pelottelu velkaongelmilla on typerää. Taloudessa on aika usein ongelmia, mutta yleensä ne ratkeavat.

Niin taitaa käydä nytkin.

KOLME SUURTA puoluetta muuttuu vaaleissa. Jos perussuomalaiset keräävät mielipidetiedustelujen lupaileman jättipotin, vanhojen puolueiden kasvot vaihtuvat.

Perussuomalaiset vetävät demareista duunareita, keskustasta EU-vastaisia ja kokoomuksesta arvokonservatiiveja. Suurin osa lähtijöistä on miehiä.

Jäljelle jää naisia ja liberaaleja.

He äänestävät kokoomuksen, keskustan ja sosiaalidemokraattien kansanedustajiksi ehkä aivan muita kuin vanhoja kasvoja. Eduskuntaryhmät ovat sitten nuorekkaita ja naisvaltaisia.

Seuraavan neljän vuoden aikana valta-asetelmat vanhoissa puolueissa muuttuvat. Konservatiivit ja vanhoilliset jäävät varjoon. Jo nyt SDP:ssä, keskustassa ja kokoomuksessa puheenjohtajat ovat nuoren liberaalipolven edustajia. Vaalien jälkeen vastavoima voi puolueiden sisällä heikentyä.

Se puolestaan vahvistaa perussuomalaisten asemaa, sillä konservatiiveille jää kaksi vaihtoehtoa: perussuomalaiset ja kristilliset.

Jos vanhoille puolueille todella tulee parin viikon kuluttua rökäletappiot, puolueissa käydään riipivää arvioita menetysten syistä.

Silloin ehkä aletaan etsiä jyrkikataisten, juttaurpilaisten ja marikiviniemien rinnalle vanhemman polven vähemmän liberaaleja kasvoja. Pelkillä nuorikoilla puolueet ovat pulassa.

KESKI-SUOMEN suuri vaalitentti oli kiinnostava. Keskisuomalainen ja Ylen Radio Keski-Suomi tenttasivat yhdessä eilen puolueita kirjamessuilla. Tentti tuli suorana radiosta.

Vaalitenttiä voi katsoa Keskisuomalaisen verkkolehdestä (ksml.fi) vaaleihin saakka. Sieltä löytyy koko vaalitentti videona ja lyhyt kooste huippukohdista. Ja tämän päivän lehdestä löytyy laaja selostus tentin pääasioista.

Maakunnan suuri vaalitentti on tapahtuma, josta soisi tulevan vaalikamppailujen maakunnallisen huippukohdan tulevissa vaaleissa. Vahva näkyvyys luo tapahtumalle myös sellaista jännitettä, että sillä voi olla merkitystä myös vaalitulokseen.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.