Ei enää kaupunginjohtajia

Jyväskylän apulaiskaupunginjohtaja Arto Lepistö on ehdolla Keravan kaupunginjohtajaksi. Hyviä keskisuomalaisia kuntajohtajia on siirtynyt perinteisesti etelään. Tapani Mattila on tuoreimpia siirtyjiä Jämsästä Nokialle. Tarmo Pipatti meni aikanaan maalaiskunnasta Lahteen ja Jorma Hämäläinen Pihtiputaalta Tuusulaan.

Lepistö saattaa tulla valituksi. Jos näin käy, kaupungilla on säästön paikka. Kuntaliitoksen etuja ei saavuteta, jos myös johtajatasoa ei supisteta.

Kaupunki on säästöjen edessä. Siksi organisaatiota voi välillä katsoa kriittisesti. Koulut ja terveydenhoito on usein säästöpuheiden kohteena. Mutta entä tiedottaminen? Kaupunkikonsernissa on sisäisen puhelinluettelon mukaan 18 tiedottajaa ja lisäksi 10 tiedotusvastuulliseksi nimettyä.

Tiedottaminen on tärkeää, mutta tiedottajat ovat usein turhia. Tiedonkulku on parasta, kun asiasta tietävät itse kertovat asiansa.

PALKAT nousevat jo Kiinassa. Foxconnin ja Hondan tehtailla työntekijät saivat lakkoilemalla reippaat korotukset. Kymmenien prosenttien korotukset riipivät yhtiöiden pörssikursseja.

Työ on siirtynyt Kiinaan pienten palkkojen ja suurten markkinoiden takia. Ihmisoikeudet, saasteet, epädemokraattisuus ja muut kääntöpuolet eivät ole läntisten yritysten himoa hillinneet.

Länsimaiden kuluttajat ovat äänestäneet lompakollaan. He ovat ostaneet halpoja tavaroita miettimättä mitä laatikon takana on. Ihmiset tottuivatkin, että tavarat ja vaatteet halpenevat vuodesta toiseen.

Maailma on jo muuttumassa. Palkat Kiinassa ja Intiassa lähtevät nousuun. Kiinalaiset vaurastuvat ja muuttuvat tekijöistä kuluttajiksi.

Kun lisäksi energian hinnan nousu todennäköisesti nostaa rahtien hintoja, maailman tavaravirrat eivät tulevaisuudessa ole yhtä halpoja kuin nyt.

Se tietää meille suomalaisille ostovoiman laskua mutta voi myös tuoda uusia mahdollisuuksia työhön täällä. Tästä pieni myönteinen uutinen kuultiin eilen, kun kotimainen Helkama kertoi siirtävänsä suosikkipyörä Jopon tekemisen taas takaisin Hankoon. Jopoja tehtiin monta vuotta Taiwanissa.

KOKOOMUKSEN puoluekokous alkaa huomenna täällä Jyväskylässä. Korva- ja kahvilapuolue haluaa taas kansan pariin. Päähuomio on äänestysikäisissä eli kohderyhmäajattelu on vahvaa. Satamassa on perjantai-iltana talkoobileet kaupunkilaisille ja kokousväelle. Ikäraja on K-18.

Esiintymässä on menneiden vuosien hupibändi Sleepy Sleepers ja S.W. Heimon kädet. Saako kansanedustajaehdokas Sinuhe Wallinheimo suuremman yleisön satamassa kuin varapuheenjohtajaehdokas Henna Virkkunen kokoussalissa?

Ulkoministeri, kokoomuksen ääni-iskuri Alexander Stubb jatkaa linjallaan. Urheiluhullu mies lähtee tiettävästi lauantaiaamuna jo kello 6.00 neljän tunnin ja 120 kilometrin pyörälenkille.

Ajakaa varovasti liikenteessä, jotta ihmissukkula ei suhahda kylkeen.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.