Ei epäilystäkään, Jyväskylän paikka on liigakartalla

Oli ne vain pitkiä kesiä. Ykkönen on hieno jalkapallosarja, ja epäilemättä se oli JJK:lle oikea paikka suvina 2014, 2015 ja 2016. Mutta eihän Ykkönen ole liiga, ei vaikka kuinka iloisesti yrittäisi ajatella.

Siksipä lauantaina potkittiin kaukana Maarianhaminassa pitkän ja tylsän laivamatkan takana kiehtova jalkapallo-ottelu. Se oli oikeastaan enemmän kuin jalkapallo-ottelu. Se toi Jyväskylän takaisin liigakartalle, jonne se kaupungin suuruuden, jalkapalloinnostuksen, junioritoiminnan tason ja monen muunkin mittarin perusteella kuuluu ja sopii.

Tulos oli ottelussa JJK:lle kenties odotetustikin kehno, mutta tällä kertaa sillä ei ollut niin merkitystä.

Nyt JJK on kertonut kaikille tulleensa takaisin. Pieni mutta sitäkin äänekkäämpi Harjun Poikien joukko kävi Maarianhaminassa muistuttamassa kaikille, että kettufanit ovat tulleet takaisin.

Nyt tilanne on siksi hyvä.

Edellinen liigataival kesti kesät 2009–2013. Viiteen värikkääseen vuoteen mahtui paljon. JJK:lle tuli vähän menestystä, tuli myös tuntuvasti ahdinkoa. Jyväskylän mainion kaupungin kannalta liigan tärkein anti oli, että kotikaupungistamme kasvoi jalkapallokaupunki.

Vuosikymmeniä jalkapallon seuraaminen oli Keski-Suomessa friikkiosaston touhua. Lajin mustaksi aukoksihan Jyväskylää kutsuttiin, ja sellainen se myös oli. Liigavuodet tai oikeastaan jo Ykkösen kaudet ennen niitä muuttivat tilanteen. Ja sen ne tekivät pysyvästi.

JJK:sta on tullut merkittävä osa jyväskyläläisyyttä. Sen voin päätellä keskusteluistani eri ihmisten kanssa. Osaan keskustella vain urheilusta, ja viime vuosina yleisin puheenaihe on JJK. Sitä se on ollut jopa ylivoimaisesti.

Todennäköisesti jalkapallon asema olisi kestänyt pidemmänkin poissaolon Veikkausliigasta, mutta uskottavuuden kannalta JJK:n paluu liigaan on silti tärkeä asia.

Joten samapa tuo, vaikka lauantaina IFK Mariehamn aika paljon parempi joukkue kentällä olikin.

Aika monet näkevät, että JJK:n liigataival kestää nyt vain yhden suven. Voivat ne monet olla myös oikeassa. On täysin mahdollista, että kettufanit löytävät syksyllä suosikkinsa sarjataulukon hänniltä ja että ensi vuonna JJK vääntää jälleen Ykköstä. Sen sijaan pysyvästi jyväskyläläinen jalkapallo ei syksylläkään katoa liigasta.

Jalkapallo on nuorten laji. Oma 5-vuotias poikani ilmoitti viime syksynä Harjun katsomossa pelaavansa isona JJK:ssa. Voi pelatakin, mutta sitä en voi tietää varmasti. Sen sijaan siitä olen täysin vakuuttunut, että aika moni muu näistä vastaavista eemeleistä pelaa.

Ja hyvin todennäköisesti silloin matka veisi myös kauas Maarianhaminaan. Sieltä jalkapallokulttuuri ei ole mihinkään katoamassa.