Ei menestystä tuottavia elementtejä

Englannin Valioliiga arvostetaan maailman kovimmaksi jalkapallosarjaksi, mutta maajoukkueella ei pyyhi hyvin.

Jalkapallon kotimaa on voittanut MM-kultaa vain kotikisoissaan vuonna 1966.

Näistä kisoista joukkueella on kaksi vaivalloista tasapeliä. Yhdysvaltoja vastaan peli päättyi 1-1 ja Algeriaa vastaan pyristely tuotti maalittoman tuloksen.

Kahden pelin maalimäärästä voi päätellä oleellisen.

Joukkueen ykköstykki Wayne Rooney on saanut vähän palloja ja harvoissa paikoissaan hän ei ole ollut talven tarkassa viimeistelykunnossaan.

Mikäli Rooney ei saa tehojaan käyttöön ensimmäisen vaiheen päätöspelissä Sloveniaa vastaan, Englannin tie päättyy todennäköisesti alkulohkoon. Muista miehistä joukkueessa ei ole ratkaisemaan pelejä säännöllisesti.

ROONEYN TEHOTTOMUUS ei ole pelkästään miehen itsensä avuttomuutta, sillä tarjonta keskikentältä on ollut vaatimatonta. Kapteeni Steven Gerrardista ei ole ikinä ollut kunnon pelintekijäksi ja siihen rooliin maajoukkueessa istutettu Frank Lampard on ollut täysin kuutamolla.

Aaron Lennon on puolestaan säntäillyt lähinnä sillä seurauksella, että on menettänyt pallon vastustajalle. Gareth Barry toi viime pelissä hieman selkeyttä keskikentän pelaamiseen, mutta hän olisi kaivannut tukea vierelleen.

Englannin puolustusta ei ole vielä kunnolla testattu, mutta jos Jamie Garragherin tasoinen kaveri istuu sinne, ei se kovin pitävä voi olla. Liverpoolin puolustaja on sarjajyrä, eikä mikään kansainvälisen huipputason pelaaja. Eikä hirveästi uskoa joukkueeseen lisää Emile Heskeyn sopiminen avauskokoonpanoon.

ENGLANNIN LIIGA on ollut jo pitkään ulkomaalaisten valloittama sarja. Pelaajien lisäksi myös lukuisat valmentajat ovat muualta kuin kotimaasta.

Maajoukkueen avauskokoonpanon pelaajista suurin osa pelaa laadukkaissa joukkueissa, mutta hyvin harvat heistä ovat seurojensa ykköstähtiä.

Esimerkiksi Chelsea elää enemmän Norsunluurannikon Didier Drogban kuin Englannin maajoukkuemiesten turvin. Liverpoolissa päähuomion vie espanjalainen Fernando Torres. Arsenalissa englantilaisille pelaajille on tarjolla hyvin vähän avauskokoonpanon paikkoja. ManUssa Rooney on ykköstähti ja tärkein pelaaja. Nyt maalitykki on ollut jäässä ja Englanti pitää jo kriisipalavereja.

Menee tarkalle pääseekö Englanti jatkoon edes alkulohkostaan ja se on varmaa, että pitkälle joukkue ei etene. Ellei Rooney sitten saa maalisuontaan suihkuamaan oikein kunnolla.

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.