Ei mikään lutakko

Kuokkalan silta äänestettiin Keskisuomalaisen verkkolehden lukijaäänestyksessä Jyväskylän tunnusmerkiksi. Se sai 32 prosenttia äänistä ja oli ylivoimaisesti halutuin symboli kaupungille. Toiseksi jäivät Vesilinna (23 %), Harjun portaat (14 %) ja Lyseo (10 %).

Kun lisää Lutakon alueen saamat äänet (3 %) samaan pottiin, niin ehkä hahmotamme, kuinka tärkeässä roolissa Jyväsjärvi on Jyväskylässä. Se on kaupungin helmi ja sydän.

Kuokkalan sillan suosio on osoitus siitä, että kaupunkisuunnittelu voi onnistua. Vaikka rantaväylä rakennettiin 1980-luvun lopulla nykysilmin liian lähelle rantaa, se loi kuitenkin Jyväskylälle ainutlaatuisen ilmeen. Kaupunki ohitetaan etelästä ja idästä tultaessa aivan keskustasta ja samalla rannasta.

Monissa kaupungeissa ohitustiet ovat kaupungin ulkopuolelle eikä paikkakunnan identiteetti koskaan tule esille ohikulkijoille. Jyväskylä on kuin auki oleva kirja rantaväylää ja Vaajakosken moottoritietä ajaville.

Juuri tämän urbaanin kaupungin symboli Kuokkalan silta on.

Samaan maisemaan kuuluvat Mattilanniemen yliopistorakennukset Agoroineen sekä Paviljongin alue Technopoliksineen ja Lutakon Manhattan-maisema.

Jyväskylän kaupunki on hienosti käyttänyt Kuokkalan siltaa markkinoinnissaan. Kuvat sillasta ja kaupungin silhuetista ovat luoneet nykyaikaisen mielikuvan.

Sataman alue on valmistumassa. Se on upea. Rantaraitti syöttää alueelle koko ajan ihmisiä. Satamakahvila on vireä ja suosittu.

Ensi viikolla Lutakon tunnelin (suurellinen nimi notkolle) ylittävä kansi on vilkkaassa käytössä, kun rallit valtaavat Paviljongin alueen. Tästä tapahtuma-alueesta tulee varmasti lähivuosina suosittu.

Satamassa ja Lutakossa on paljon kehitysmahdollisuuksia.

Voisiko Jyväskylän kesätori olla satamassa? Se toisi elävyyttä alueelle ja olisi torikaupalle piristysruiske.

Myös Jyväsjärvestä voisi ottaa enemmän irti. Erilaisille vesivehkeille Lutakon uimarannalta sataman kautta Alban uimarannalle saakka ulottuva ranta-alue olisi oivaa. Voisiko rannalle rakentaa hienot uimahyppylavat? Lavarakenteisiin saisi kuulua myös vesiliukumäkiä.

Vesialueelle sopisi myös maailmalta tuttuja vaijerivetoisia vesihiihto- ja lautailuvetolaitteita. Myös purjehdusta jollilla, melontaa, purjelautailua ja muuta vesielämää voisi olla enemmän.

Jyväsjärvestä voisi luoda Suomen suurimman kesäajan luonnonvesissä olevan vesiurheilu-, uinti- ja liukumäkipuiston. Tämä olisi yrittäjävetoista toimintaa, mutta kaupunki voisi luoda sille vision.

Satamaan sopisi myös katukoriksen kenttiä ja espanjankielisen maailman suurlajin badelin kenttiä. Badel on tenniksen ja squashin välimuoto, eritaitoisten ihmisten urheilullinen seurapeli.

Rantaväylää vastustettiin aikanaan. Kuokkalan siltaa vastustettiin. Paviljonkia vastustettiin. Lutakon korkeita taloja vastustettiin. Lutakon tunnelia vastustettiin. Kaikki olivat aikalaisten mielestä kalliita ja turhia rakennushankkeita.

Nyt Kuokkalan silta on suosituin Jyväskylä symboli.

Näin se todistaa, että rohkeilla päätöksillä tehdään aina tulevaisuutta. Parempaa tulevaisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.