Ei mikään seniori-iän homovitsi

Olen löytänyt uuden suosikkisarjan. Netflixin Grace and Frankie on silkkaa kultaa. Se kertoo seitsemänkymppisistä naisista, joiden aviomiehet kertovat eläneensä salasuhteessa keskenään kahdenkymmenen vuoden ajan.

Nyt miehet haluavat astua kaapista ja avioitua keskenään.

Grace ja Frankie ovat toistensa vastakohtia. Toinen hipihtävä taiteilijasielu, toinen ulkonäköön keskittyvä bisnesnainen. Toinen rento hampputäti, toinen vähän takakireä edustusvaimo. Naiset vetävät toisiaan puoleensa kuin öljy ja vesi. Tilanne pakottaa heidät kuitenkin muuttamaan saman katon alle ja lopulta erilaisuus ei olekaan tämän seniori-iän Thelma ja Louise -parivaljakon heikkous vaan vahvuus.

Sarjan pääosia näyttelevät 80 vuoden ikää lähestyvä näyttelijäkaarti: Jane Fonda, Lily Tomlin, Martin Sheen ja muun muassa Kovasta Laista tuttu Sam Waterston. Sitä kokee harvoin sydäntä pakahduttavaa onnen tunnetta tv:n äärellä, mutta Grace and Frankie tekee minut onnelliseksi. Vihdoinkin fiksu, hauska ja koskettava sarja.

Erityisesti ilahdun siitä, että käsikirjoittajat ovat osanneet väistää ne helpoimmat suot, joihin vajota homoutta ja vanhuutta käsittelevässä sarjassa.

Sarja ei vilise nolon stereotypisia ja vaivaannuttavia homovitsejä, eikä vanhuudesta ammennettavia viitteitä. Vanhukset ovat sellaisia kuin he oikeastikin ovat: ihmisiä, joilla on nuorempia enemmän elämänkokemusta, mutta rinnassa yhä ihan samalla tapaa pamppaileva sydän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.