Ei mitään reiluja robinhoodeja

Pekka Mervola

Juhannus on valon juhla vaikka koleus on säälimättä riepotellut maatamme. Kylmyyttä ovat luoneet myös uutiset. Nelikymppinen juristimies sieppasi Herlinien miljardöörisuvun nuoren naisen ja sai kahdeksan miljoonan euron lunnasrahat. Rikos ei ollut täydellinen. Se vie tekijänsä vankilaan.

Valtiosihteeri Raimo Sailas kertoo, että jokaisesta ansaitusta eurosta pitää tulevaisuudessa maksaa enemmän kuin nykyisin valtiolle ja kunnille.

Pankit nostavat lainojen marginaaleja. Yritysten olemassa olevienkin lainojen ehtoja on heikennetty. Marginaalit ovat kaksin- tai kolminkertaistuneet.

IHMISSIEPPAUKSET ovat epävakaiden ja eriarvoisten yhteiskuntien vitsaus. Niissä superrikkaiden sukujen jäsenillä on rahastettu. Rahat on haluttu parempaan elämään tai yhteiskunnalliseen taisteluun. Ristiriitojen repimissä maissa sieppauksilla on tehty poliittista vastarintaa.

Myös järjestäytynyt rikollisuus on käyttänyt sieppauksia toimintansa rahoittamiseen.

Suomen sieppaus ei toista mitään näistä kaavoista. Kyse oli ilmeisesti yhden ihmisen rahanhimosta ja mielen sairaudesta. Rikos muutti ajattelun vääristyneeksi, vaikka vuosi sitten sama ihminen oli sosiaalidemokraattien kunnallisvaaliehdokas. Reiluutta ja sosiaalista mieltä sieppauksessa ei ollut lainkaan.

Juha Turusen teolla on vaikutuksia yhteiskuntaamme. Se todentaa yhteiskunnan jakautumista. Rikkaat ja päättäjät alkavat vetäytyä vartijoiden, pihamuurien ja hälyttimien taakse. Myös kokonaisia asuinalueita voi hiljalleen sulkeutua, kun turvaa haetaan.

Suomi on ollut tasa-arvoinen hyvinvointimaa. Presidentti ja Nokian johtaja kävelevät kadulla.

Nyt tämä perusluottamus voi heikentyä. Se olisi suuri menetys. Juuri tällä, että rikkaat ja köyhät asuvat ja elävät sekoittuneena samoissa elämänpiireissä, on yhteiskunnallinen luottamus kehittynyt.

Mistä muuriutuminen kertoisi? Ovatko varallisuuserot ja elämäntapaerot kasvaneet liian suuriksi?

KUN MENEE HYVIN, sen uskotaan jatkuvan. Kun menee huonosti, usko parempaan huomiseen on voimavara. Näköalattomuus vie ongelmiin.

Nyt Sailakset ja osa poliitikoista puhuvat verojen korottamisesta. Puheessa on lähes uhkaava sävy.

Nykyinen taantuma kannattaa mennä lävitse velkaelvytyksellä. Tiedämme 90-luvun alun tapahtumista, mihin rajut leikkaukset johtavat. Veronkorotuspuheilla on huono vaikutus. Ne luovat pelkoja, sillä maksajiksi joutuu lopulta tavallinen kansa.

Pankit ovat toimineet toisin. Ne ovat maksattaneet rahamarkkinoiden epävarmuuden yrityksillä ja uusien lainojen ottajilla. Mutta tässäkin tapauksessa maksaja on väärä. Rahamarkkinakriisi on globaalien sijoituspankkien väärän strategian sekä Amerikan velkavetoisen politiikan tulosta. Nyt laskua maksaa maailma.

Turunen, Sailas, pankkimarginaalit ja verot. Lopulta suomalaisten tasa-arvoisuus ja kyky luoda elämän mahdollisuuksia ratkaisevat tulevaisuutemme menestyksen. Robin Hoodeja ei ole.

Hyvää juhannusta!

pekka.mervola@

keskisuomalainen.fi

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.