Ei päiväkotiin ilman rokotusta

Voiko tuhkarokko tosiaan olla pahempi kuin tuhkarokkorokotuksen aiheuttamat oireet, ihmettelin vastikään, kun tyttäreni oli kärvistellyt monta yötä peräkkäin lähes 40 asteen kuumeessa. Kun itse tauti ei rokotusten vuoksi ole enää tuttu, on helppo alkaa pohtia, onko rokottaminen tosiaan kaiken sen kärsimyksen arvoista.

Italiassa pohdinta on pian turhaa, sillä lapsilla ei ole kohta enää asiaa päivähoitoon tai kouluun ilman rokotuksia. Suunnitteilla oleva laki seuraa Toscanan ja Emilia-Romagnan alueiden antamaa esimerkkiä. Ne päättivät vastikään sulkea päiväkotien portit rokottamattomilta lapsilta. Samalla Italia aikoo laajentaa ilmaisten rokotusten tarjontaansa.

Rokotekeskustelu käy ­Italiassa juuri nyt kuumana, sillä maassa on viime kuukaudet vallinnut aivokalvontulehduspaniikki. Uutiset ovat kertoneet viikoittain uusista tartunnoista, jotka ovat vieneet hengen niin vuoden ikäiseltä lapselta, 59-vuotiaalta opettajalta kuin 18-vuotiaalta nuoreltakin.

Terveysministeriön mukaan kyseessä ei ole epidemia, vaan tapaukset mahtuvat tilastolliseen keskiarvoon. Poikkeuksena on Toscana, jossa tietyllä alueella jyllännyt virusmeningiitti on aiheuttanut tavallista enemmän tartuntoja. Toscanassa aloitettiinkin joukkorokotukset aivokalvontulehdusta vastaan.

Tästä huolimatta lukemattomat italialaiset myös Toscanan ulkopuolella ovat päättäneet rokotuttaa itsensä tai lapsensa. Kysyntä on kasvattanut rokotusjonot tietyillä alueilla kuukausien pituisiksi. Terveyskeskuksiin toimitettujen rokotteiden määrä kasvoi pelkästään joulukuussa 130 prosenttia, ja monet apteekit ovat joutuneet myymään ei-oota.

Omalla rokotusasemallani tiettyjä aivokalvontulehdusrokotteita ei pysty enää edes varaamaan. Sellaisen saadakseen on herättävä ennen auringonnousua ja riennettävä rokotusaseman eteen siinä toivossa, että on ensimmäisten 15 joukossa. Muut rokotetaan, jos ehditään.

Kuten Suomessa, myös Italiassa rokotuskattavuus on rokotevastaisen propagandan myötä laskenut huolestuttavasti. Italian terveysministeriön alainen, tutkimukseen keskittynyt terveysvirasto ISS varoitti jo vuonna 2015, että lasten rokotuskattavuus oli laskenut alle turvallisena pidetyn rajan.

Polion, jäykkäkouristuksen, kurkkumädän ja B-hepatiitin rokotuskattavuus oli laskenut 95 prosenttiin. Tuhkarokon, sikotaudin ja vihurirokon kattavuus oli enää 86 prosenttia.

Censis-tutkimuskeskuksen vuonna 2014 julkaiseman raportin mukaan lähes kaikki italialaisvanhemmat rokottavat lapsensa ainakin joitain tauteja vastaan. Alle 23 prosenttia ilmoitti kuitenkin luottavansa rokotteisiin täysin. Puolet vanhemmista epäili rokotteiden tehokkuutta tautien ennaltaehkäisyssä, ja 62 prosenttia pelkäsi niiden voivan aiheuttaa esimerkiksi autismia.

Kun rokotteiden suosio laskee, yhä useammassa maassa joudutaan Italian tavoin miettimään, miten estää tappavien tautien paluu. On valitettavaa, että vasta laaja epidemia, tai epäilys siitä, saa ihmiset havahtumaan ja ymmärtämään rokotusten arvon – tai että valistuksen sijaan joudutaan turvautumaan pakottamiseen.

Kirjoittaja on Roomassa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.