Ei tullut ydinaseita, tuli kiljua

Suomi on maailman johtava tietoyhteiskunta.

Israel vetäytyy Gazasta.

Ihmiset luopuisivat etelänmatkoista ilmastonmuutoksen vuoksi.

Maailma on täynnä uutisia, jotka useimmat viestimet julkaisevat siitä huolimatta, että uutiset eivät pidä paikkaansa. Yleensä nämä uutiset julkaistaan, koska kenelläkään ei ole aikaa tarkistaa niiden taustoja. Tosin rynniväthän amerikkalaisetkin muutama vuosi sitten joukolla hakemaan Irakista kaikki joukkotuhoaseet, mutta palasivat takaisin mukanaan vain puolikas tynnyri pilaantunutta kiljua.

Kiireuutisointiin liittyy usein jokin tutkimus ja sen tulkinta. Esimerkiksi taannoin julkaistun kyselyn mukaan pankkien asiakkaat haluavat entistä turvallisempia verkkopalveluja. Mitä kyselyyn vastanneiden ihmisten olisi pitänyt sanoa? Ei sillä väliä, jos voro vie netissä palkkarahat? En ihmettele, jos pankit lanseeraavat lähiaikoina "kansan vaatimuksesta" entistä turvallisemman tavan asioida verkkopankissa, ja tietenkin vain pientä asiointikustannusten nousua vastaan.

Tutkimuksen tilaaja kun oli eräs suomalainen pankki.

Voi kansa joskus väärässäkin olla. Vielä 1600-luvun alussa aurinko kiersi yleisen käsityksen mukaan maata. Osa tämän näkemyksen vastustajista haihtui kirjaimellisesti savuna ilmaan, kun yleistä mielipidettä muokattiin ihmisrovioiden avulla takaisin reilaan.

En tosin usko inkvisition edustajien edes harkinneen kerettiläisten kärventämisen korvaamista esimerkiksi laajalla tiedotuskampanjalla tai valistavilla savianimaatioilla.

Katselin taannoista television digikeskustelua sekavin tuntein. Minusta viestintäministeri Suvi Lindénin tietämystä omalta hallinnonalaltaan symboloi parhaiten todella iso piha, jonka keskellä hän seisoo.

Toisaalta suoran keskusteluohjelman lähettäminen ei olisi esimerkiksi Venäjällä lainkaan mahdollista. Jos joku erehtyisi siellä sanomaan poikittaisen sanan paikallisen valtamedian otteista, suora lähetys jatkuisi tasan niin kauan kun lähimmältä poliisiasemalta kestää ajaa studiolle.

Yhdysvalloissa median rattaita kirjaimellisesti öljytään. Muutama vuosi sitten Yhdysvalloissa julkaistiin amerikkalaisten öljyntuottajien raportti, jonka mukaan Meksikonlahdella voi jatkossakin tuottaa ongelmitta raakaöljyä.

Öljyfirmojen rahoittama tutkimushanke jouduttiin keskeyttämään elokuussa 2005, kun hurrikaani Katrina vei tutkimuksessa käytetyt porauslautat mennessään.

2000-luvun alun suomalaista mediakeskustelua hallitsi näkemys siitä, että täällä on mahdotonta tuottaa ruokaa taloudellisesti kannattavasti. Sen sijaan ihmisten olisi pitänyt liittyä uuden uljaan tietoyhteiskunnan jäseniksi.

Nykyisin Suomi on kansalaisten verkkopalveluissa Mongolian tasolla, ja säkki vehnää maksaa Kiinassa enemmän kuin Nokian uudet halpiskännykät. Tämä ei lohduta niitä suomalaisviljelijöitä, jotka uskoivat aikanaan hallituksen tietoyhteiskuntavisioita, laittoivat pellot pakettiin ja siirtyivät viereiseen teollisuushalliin valmistamaan matkapuhelimien muovikuoria - jotka nykyään tehdään Kiinassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.