Ei voinut antaa täyttä kymppiä

Olen tietyn aikakauden lapsi. Nimitetään sitä vaikka täyden kympin aikakaudeksi.

Tuolloin miesten 10 000 metrin juoksu oli urheilun suola ja sokeri samassa pakkauksessa. Muistan aina, kun maailmani mureni Martti Vainion jäädessä neljänneksi Helsingin MM-kisoissa, ja taisipa seuraavana vuonna tapahtua Vainiolle jotain muutakin. Kirjoista löysin sitten virénit, heinot, kolehmaiset, nurmet, mäet ja muut. Lukuhetkien jälkeen pistin usein itsekin ritolaksi.

Rakastin ja rakastan yhä kestävyysjuoksua, koska juurikaan kovempaa touhua ei ole. No, telkkarissa polkevat Ranskan kiertäjät saattavat olla eri mieltä, ja pitkälti myös oikeassa.

Täyden kympin aikakauden lapsen mielelle Kalevan kisojen kymppi oli hieman ahdistava tapahtuma. Se ei ollut täyden kympin kilpailu.

Paikalle saapuneita en syytä. Jokainen heistä on kova urheilija, ja mestari, Saarijärven Pullistuksen juoksuperinteiden jatkaja, Jaakko Piesanen on hankalien vuosiensa jälkeen onnensa ja kultamitalinsa todellakin ansainnut, vaikka loppuajalle 30.09,87 on ilkeämielisten helppo virnistää.

Enkä varsinkaan syytä Jyväskylässä vain vitosen juoksevaa Arttu Vattulaista, joka toi keväällä valoa pimeyteen juoksemalla kympin Lontoossa 28.48,43, jolla heltisi paikka myös Berliinin EM-kisoihin. On upeaa nähdä suomalainen arvokisakympillä.

Lopulta en oikein tiedä edes, ketä tai mitä syytän. Jokin kympissä kuitenkin mättää pahasti. Puolen tunnin alituksesta, joka on kyllä erittäin raju urheilusuoritus, on tullut Suomessa paljon kovempi tulos kuin se todellisuudessa onkaan. Muistelemallani täyden kympin aikakaudella huipuilla keinot olivat useiden juoksijoiden kohdalla väärät, mutta joinain vuosina puolen tunnin alittajia oli Suomessa yli 30. Näin ollen siihen pitäisi nykyisinkin monen juoksijan pystyä.

Kestävyysjuoksun kehnon tilan suurin ongelma lienee se, että raakaan lajiin ei ole löytynyt riittävästi lahjakkaita vuosien liki spartalaiseen harjoitteluun valmiita tyyppejä. Kovan lajin valinneet ovat kyllä mukana suurella intohimolla ja hyvällä asenteella.

Jotain heiltä silti puuttuu. Ja ennen kaikkea heitä on todella vähän.

Tänään Harjulla juostaan naisten kymppi. Naisissa ongelmana ei välttämättä ole sopivien tyyppien puute. Mukaan ilmoittautuneet Alisa Vainio, Oona Kettunen ja Johanna Peiponen ovat aiempina vuosina osoittaneet, että heillä on lahjakkuutta runsaasti, mutta innokkuutta jopa liikaa. Suuret toiveet ovat samalla vaihtuneet vammakierteiseen.

Nyt kolmikko on kuitenkin viivalla, ja jo siitä täyden kympin aikakauden lapsi on onnellinen. Sitä paitsi niin Vainio, Kettunen kuin Peiponenkin ovat yhä nuoria. Tulevaisuus voi edelleen olla hyvä joko juoksussa tai hiihdossa, jonka Kettunen omassa blogissaan ilmoitti nykyiseksi päälajikseen.

Tärkeintä jokaiselle kuitenkin ovat terveet harjoitusvuodet.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .