Ei yhtään mediaseksikäs meppi

Eurovaali-intoa sytytellään taas sormet mustina. Joku tikku syttyy, toinen sammuu, kolmannen laatikko räjähtää käsiin. Ehdokashaun viime metreillä puolueet nostavat listoilleen kiinnostavia nimiä toisensa jälkeen. Julkkismittarit paukkuvat ja kohta kansa taas tietää.

Mutta kuka on paras ja miten hyvyys arvioidaan? Mitä kauempana tehtävä työ on ja julkisuudessa tuntemattomampi sen tekijä, sitä vaikeampaa on arviointi. Vaatekaappinsa ja yksityiselämänsä avaavat ovat kuvien maailmassa vahvimmilla. Tilastot kertovat jotakin, mutta mitä. Ehkä sen, paljonko joku puhuu tai tehtailee aloitteita, mutta eivät sitä, mitä niillä on saatu aikaan.

Äskettäin Sunnuntaisuomalaisen kyselyssä piti tunnistaa kuvasta Suomen europarlamentaarikot. Perää piti Kyösti Virrankoski, kesk. Ei yhtään mediaseksikäs. Aina sama kampaus, vaatekaappia ei ole näytetty ja vaimokin on se ensimmäinen.

Toisaalta otannan vakavasti otettavuutta lievensi se, että kymmenisen prosenttia vastaajista piti pitsakeisaria ja pääministeriä euroedustajana.

Nyt parlamenttityönsä jättävä Virrankoski on koko edustaja-aikansa ollut jämerä kuin Kauhavan rauta, johon ovat luottaneet muutkin kuin suomalaiset.

Rispektiä!

KÖPI ON rock, mutta lähtökuoppiin olisi jäänyt koko komea ura, jos se olisi mediasta kiinni. Epäily oli uskoa suurempi. Että kuinka tuollainen EU:ta vastustava lyhyenläntä tankeroenglantia puhuva pohjalaismies mahtaa etanaetikettiin solahtaa, sujuuko silvuplee ja poskisuudelma.

Virrankoski, Suomi ja Pohjanmaa tiesivät, että ei sitä siellä kysytä. Europarlamentissa vaikuttaminen on raakaa työtä ja rehellinen puurtaminen on kaikkein arvostetuinta. Vuodesta 1996 budjettivaliokunnan jäsenenä ja myöhemmin varapuheenjohtajana ollut Virrankoski lopetti uransa varainkäytön ytimessä budjetin raportöörinä.

Saksan televisiossa hänen puheensa näytettiin saksaksi dubattuna, meillä siitä ei juurikaan kerrottu.

STT TEETTI juuri kyselyn, jonka perusteella suomalaismeppien kärkeen nousi Kyösti Virrankoski. Kyselyyn vastasi yhdeksän parlamenttia ja edustajiamme hyvin tuntevaa asiantuntijaa, jotka ovat virkamiehiä, lobbareita ja toimittajia.

Kun yhdistettiin heidän arvionsa ja parlamentin pitämät tilastot puheenvuoroista ja mietinnöistä, Virrankoski nousi ykköseksi.

"Huippuhyvää työtä matalalla profiililla, parlamentin arvostetuimpia budjettiasiantuntijoita, liberaaliryhmän kirkkaasti tärkein suomalaisvaikuttaja, kovat rispektit valiokunnassa yli puoluerajojen, kantaa myös kansanvalistuksellista vastuuta EU-asioissa", hehkuttivat arvioijat.

"Soon siinä."

Mies, joka kiertää kenttää vaalien välilläkin ja äestäessään töyhtöhyypän pesän, osaa asiansa mutta myös lopettaa ajoissa, on hyvä. Sellaisella mielellä ja sielulla varustettua miestä tai naista kannattaa taas etsiä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen erikoistoimittaja ja kirjailija

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.