Eikö joulurauhaa kunnioiteta?

Suomen Turku julistaa tänään kello 12 joulurauhan koko maahan. Perinteisesti joulurauha on ollut laajasti kunnioitettu. Ihmiset ovat vetäytyneet koteihinsa, ravintolat ja kauppaliikkeet ovat sulkeneet ovensa ja jopa sodat ovat tauonneet. Kristillinen maailma on hiljentynyt Jeesus-lapsen syntymän ympärille.

Joulurauha ei ole saanut Suomessa entisenlaista arvostusta enää pariin vuosikymmeneen. Yhteiskunnan maallistuminen ja moniarvoistuminen on muuttanut tapoja. Huvikiellotkin ovat poistuneet.

Suurin osa meistä suomalaisista viettää edelleen joulua perinteisin menoin, mutta osalle joulu ei enää ole erityinen juhla. Tai se on juhla sanan ikävässä merkityksessä.

Perinteiden arvo on turvallisuuden tunteessa. Ihmiset tietävät, että osa asioista on ja pysyy eikä koko ajan tarvitse todistaa kelpoisuuttaan tai varautua yllätyksiin.

Mutta muutosta vastaan ei pidä taistella. Se kuuluu maailman normaaliin menoon ja myös ihmisten elämään. Muutoksissa on silti hyvä vaalia myös perinteisiä, muuttumattomia arvoja ja asioita. Joulu on kristillisessä kulttuurissa yksi näistä tapahtumista.

JÄÄKIEKKOVALMENTAJA Hannu Jortikka kaatuili, konttasi ja oli ilmeisen umpihumalainen viime viikonloppuna Turussa. Iltalehden tapahtumasta julkaisemat kuvat olivat rumaa nähtävää.

Mitä meille kuuluu Helsingin Jokereiden päävalmentajan pikkujouluöiset tekemiset? Eivät kuulukaan, mutta Jortikka on myös 20-vuotiaiden nuorten Suomen maajoukkueen valmentaja.

Kansallisessa edustustehtävässä olevalta ei voi hyväksyä millaista tahansa käytöstä. Jääkiekkoliiton on syytä puuttua tiukasti asiaan. Valmentaja on esikuva, vaikka Jortikka tällaisen roolin julkisuudessa kiistikin.

Ei voi olla rumempaa kuvaa nuorille kuin heidän valmentajansa konttaamassa yössä.

MATTI VANHANEN jättää ensi kesänä keskustan puheenjohtajuuden. Nyt sitten tiedetään, että Lahden puoluekokouksessa puolue uusii kasvonsa. Päätökset ovat keskustalle ratkaisevia.

Vanhasen aikana puolueen kannatus on hiipunut. Silti Vanhanen jää toisenlaisista mielipiteistä huolimatta historiaan yhtenä keskustan vahvoista puheenjohtajista ja pääministereistä.

Nimiä tulevaksi puheenjohtajaksi ovat ainakin ministerit Paula Lehtomäki, Anu Vehviläinen, Mauri Pekkarinen ja Mari Kiviniemi. Kansanedustajista kärjessä on Tuomo Puumala.

Vanhasen väistyminen oli yllätys, vaikka häntä kohtaan paineita onkin ollut. Vanhanen olisi saattanut vielä saada jatkokauden puheenjohtajana mutta näin hän jättää ykkösrivin voittajan roolissa.

Vanhasen ajoitus on erikoinen. Hän perusteli, että ehdokkuutta miettivät keskustalaiset saavat rauhassa pohtia asiaa. Jouluna toimittajat eivät soittele.

Tosiasiassa Vanhanen pakotti ilmoituksellaan monia pois joulun ajatuksista. Ehdokkuutta pohtivat joutuivat "töihin" ja politiikan kabinetti-ihmiset taitavat joulun sanoman sijaan miettiä tulevia valta-asemia.

Vanhanen olisi tehnyt viisaasti, kun olisi kertonut "uutisensa" vasta joulun jälkeisinä päivinä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.