Eipä se Pirkanmaa Jämsää tarvitse

Jämsä on venyttänyt itsehallintoalueen valintaa koskevan lausuntonsa antamista takarajoille, helmikuun 8. päivään. Valtuustoryhmissä pohditaan valintaa kuumeisesti. Poliitikot ovat epätietoisia. Taustoitukseksi on pidetty vain yksi valtuustoseminaari vaihtoehtojen vertailuksi.

Siellä vyörytettiin esiin tilastoja, joista voi tehdä monenlaisia päätelmiä ja kaiketi vahvistaa uskomuksiakin. Vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkia on listattu, mutta kukapa ennustaa, mitkä toteutuvat.

Listausten johtopäätöksistäkin voidaan keskustella. Esimerkiksi Pirkanmaan vahvuudeksi mainitaan useampi tasavahva kunta. Eikö tämä voi olla yhtä hyvin uhka, koska siellä kilpailu tasavahvojen kesken on kovempi? Sitä paitsi ne muut tasavahvat ovat kaikki lähempänä Tamperetta kuin Jämsä.

Erilaisia maakuntien tunnuslukuja on esitelty runsaasti. Pirkanmaalla on suurempi bruttokansantuote, enemmän teollisuuden investointeja, parempi huoltosuhde, väestöllä korkeampi koulutustaso ja pienempi työttömyys. Eivät kai nämä heti Jämsään siirry, jos maakuntaa vaihdettaisiin?

Pikemmin kai on niin, että jos huonompien tunnuslukujen Jämsä vaihtaa parempien tunnuslukujen Pirkanmaalle, eivät Jämsän tunnusluvut parane, mutta Pirkanmaan keskiarvot laskevat.

Aineistosta voi myös lukea, että Lounais-, Luoteis- ja Ylä-Pirkanmaan kilpailukyky on huonompi kuin Jämsän. Jämsän edellä ovat Tampere, Jyväskylä, Äänekoski ja Etelä-Pirkanmaa. Jämsä ei siirtyisi Etelä-Pirkanmaalle saati Tampereelle, vaan tähän itäisimpään yläkulmaan.

Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat Jämsälle keskeinen kysymys, haluttiin tai ei. Jos itsehallintoalueeksi valitaan Pirkanmaa, Jokilaakson sairaalaan Keski-Suomesta tulevat tilaukset loppuvat kokonaan tai vähenevät merkittävästi, sosiaalihuollon monet yhteistyötavat Keski-Suomeen saattavat vaikeutua tai loppua, mistä ne sen jälkeen hankitaan?

On vielä epäselvää tilaako Pirkanmaan itsehallintoalue mitään terveydenhuollon palvelua Jokilaakson sairaalasta vai ajaako sairaalan alas, mikä on sen nykyinen linja. Yhteistyöverkostot joudutaan luomaan uudella alueella ja vaalipiirikin vaihtuu.

Näiden verkostojen luominen ei ole mikään pieni asia, sen ovat paikalliset yrittäjätkin todenneet.

Jos itsehallintoalueeksi valitaan Keski-Suomi, Jokilaakson sairaalaan saadaan todennäköisesti leikkauspotilaita Keski-Suomen keskussairaalasta ainakin jonkin verran. Tampereen yliopistosairaala on edelleen käytettävissä, Keski-Suomen uudesta sairaalasta ostetaan palveluja enemmän kuin nyt. Sosiaalihuollon erityispalvelut voivat jatkua ilman ongelmia ja vaalipiiri säilyy.

Jos poliitikot ovat epätietoisia, kaupunkilaiset eivät. Ainoan laajan asukaskyselyn (Tietoykkönen, syksy 2015) perusteella 75 prosenttia vastanneista haluaa pysyä Keski-Suomessa. Pitää myös muistaa, että Pirkanmaalla ei ole minkäänlaista lobbausta Jämsän siirtymisen puolesta. Eikä Pirkanmaa asiallisesti ottaen Jämsää tarvitsekaan. Avoinna on myös valtion kanta: päästetäänkö Jämsä ja Kuhmoinen Pirkanmaalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.