Eka kerta ja jäin koukkuun

Pelastakaa kolikot, pyysin keväällä kolumnissani. Liittyi pysäköinnin maksamisen hankaluuteen, kun raha ei enää kelpaa kaikille parkkimittareille. Pohdiskelin, että miten yksinkertaisesta asiasta on tehty kovin monimutkainen maksuvälineiden digimelska.

Puhelinsovelluksia en ollut käyttänyt parkkien maksamiseen. Ei ole kiinnostanut tarpeeksi, että olisin viitsinyt perehtyä. Satunnaisia pikaparkkeja varten kolikot olivat mielestäni käteviä ja ystävällisiä käyttäjälleen.

Kuuletteko havinaa? Nyt nimittäin kääntyy uusi lehti Varosen autoiluhistoriassa. Minulla on kännykässä upouusi sovellus, jolla jo maksoin parit parkit tuosta vaan ja simsalabim.

Kävi niin, että olin pari päivää sitten juttukeikalla. Aiheena oli Moovy-parkkipalvelu, ja latasin sovelluksen kokeillakseni, toimiiko homma niin helposti kuin väittävät. Että senkuin vain huristelee parkkihalliin ja pois ilman lippulappuja ja kassajonoja. Eikä kadullakaan tarvitsisi enää etsiä parkkimittareita, kun sellainen kulkee mukana kännykässä.

Eikun testaamaan Jyväskylän keskustaan. Piti käväistä kirjastolla ja tuurilla oli yksi ruutu vapaana kadulla. Kännykkä esiin ja sormella töks, ja pysäköinti oli päällä. Ei tarvinnut kävellä parin sadan metrin päähän lippumaatille. Kun tulin autolle takaisin, lopetin pysäköinnin puhelimen näytöllä ja se oli siinä. 3 minuutin ja 11 sekunnin parkkiajalle tuli saldoa 0,11 senttiä.

Melko halpaa. Jos olisi kilauttanut mittariin kolikon, se olisi ollut vähintään 20 senttiä, koska vähempää kone ei huoli. Monesti tulee laitettua vähän ekstraa ja maksettua turhaan siitä ajasta, mikä jää käyttämättä.

Plussaa siitä, että sovellus toimii reaaliajassa ja laskuttaa vain sen ajan, mikä on tarpeen.

Miinusta taas tulee siitä, että sama logiikka ei toimi kaikkialla. Pysäköinnin tariffit riippuvat siitä, kenen talossa ja tontilla asioit. Esimerkiksi Jyväs-Parkin pysäköintitaloissa autoilija maksaa edelleen alkavan tunnin mukaan.

Muutoin Moovy näyttää parhaat puolensa juuri halleissa. Puomi nousee automaattisesti eikä lipukkeilla tarvitse pelailla. Helpottunut tekniikka on omiaan poistamaan hallikammoisten autoilijoiden pelkoja.

Yksi sovellus ei tietenkään ole ratkaisu kaikkeen, sehän olisi jo liian helppoa. Autoilija joutuu vastakin katsomaan tarkkaan, minne autonsa pysäköi ja millä ehdoilla.

Moovy veloittaa 49 sentin palvelumaksun, siis parkkimaksujen lisäksi. Se voi olla joillekin kynnyskysymys, mutta itselleni ei. Olen valmis pulittamaan pikkuisen ekstraa pysäköinnin vaivattomuudesta. Kuten siitä, että ei haittaa, vaikka kännykkä olisi jäänyt kotiin. Jyväs-Parkin taloissa puomit nousevat silti ja maksuhommat hoitaa sovellus vaikka kotoa käsin.

Ekakertalaisille kävi nyt niin, että hän jäi koukkuun. Aion käyttää parkkisovellusta jatkossakin Jyväskylässä ja minne se levinnee. En tiedä, onko se parempi vai huonompi kuin muut vastaavat, koska vertailupohjaa ei ole. Mutta sen tiedän, että kolikot jäävät jatkossa vähemmälle käytölle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .