Eläkejohtajille riippumattomuutta

Eläkeyhtiöiden roolista on noussut perusteltu keskustelu yhteiskunnassa. Ilmarisen ja Finnairin johdon kyseenalaisilta näyttäneet ristikkäisostot ja -hallinnoinnit herättivät ongelmalliseen tilanteeseen.

Työeläkeyhtiöt ovat suuren taloudellisen vastuun ja vallan päällä. Työeläkerahastoissa on nykyisin 140 miljoonaa euroa. Se on yli 70 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta.

Työeläkeyhtiöiden johtajat käyttävät valtavaa taloudellista valtaa. Heidän sijoituspäätöksensä voivat heilutella Suomen osake- ja kiinteistömarkkinoita.

Työeläkeyhtiöt ovat yksityisiä yhtiöitä, mutta ne hoitavat käytännössä julkisia työeläkevaroja. Tämän takia ihmisillä ja yhteiskunnalla on suuri intressi yhtiöiden toimintaan.

Hyvin hoidetut työeläkevarat tuottavat korkeaa tuottoa. Jos työeläkevarojen hoito on huonoa, tuotto jää pieneksi. Se johtaa eläkemaksujen korotuksiin.

Työeläkeyhtiöiden johdon asema on vaikea. Tehtävä on puolijulkinen ja vastuu suuri.

Työeläkeyhtiöt ovat tällä hetkellä käytännössä maamme suurin taloudellista pääomavaltaa käyttävä taho. Työeläkeyhtiön usko sijoituskohteensa tuottoon on merkittävä asia, se voi nostaa tai kaataa yhtiöitä.

Siksi olisikin tärkeää, että työeläkeyhtiöt ja niiden johto olivat mahdollisimman riippumattomia. Jos työeläkeyhtiöiden johto on sijoituskohteidensa hallituksessa, sijoitustuoton näkökulma voi kadota. Työeläkejohtajat alkavat käyttää omistajavaltaa ja pääomavaltaa. Se voi johtaa vääriin valtapeleihin ja ristikkäissidoksiin.

Työeläkeyhtiöiden roolia on syytä miettiä tarkoin. Varsinkin yhtiöiden hallitukset ovat keskeinen paikka. Kuka käyttää yhtiöissä valtaa? Ay-liikkeellä ja työantajilla on suuri mielenkiinto asioihin, mutta myös sijoitusosaamisella on yhtiöiden kannalta merkitystä.

Työeläkeyhtiöiden hallitusten asemasta on syytä keskustella.

 

Pikavipit on yhteiskunnan sairaus. Ne vievät ihmisiä velkakurjuuteen. Todelliset vuosikorot ovat karmeita. Keskisuomalaisen (30.3.) selvityksen mukaan vuosikorot ovat kovia, korkeimmillaan yli 2 000 prosenttia. Pienimmilläänkin korot ovat 300 prosentin luokkaa.

Tavallisista asuntolainan maksetaan tällä hetkellä 1,5–3 prosentin korkoa.

Pikavippejä ei ole pakko ottaa, mutta omaa talouttaan huonosti hoitavat ihmiset eivät ymmärrä pikavipin taloudellista järjettömyyttä.

Vaikka holhousyhteiskunta ei saa olla tavoitteena ja vaikka ihmisten tuleekin vastata omista teoistaan, selvät ylilyönnit pitää estää.

Pikavipit on syytä kieltää lailla tai asettaa niille ainakin kohtuullinen korkokatto.

 

JYP on hienossa nousukunnossa. Joukkueen suorituksessa on ollut sellaista tunnelmaa, että loppuottelupaikka voi olla lähellä. Sami Vatasen loukkaantuminen ei sitä muuksi muuta.

Unelmafinaali olisi JYP–Kalpa. Kuopiossa tätä tilannetta pelätään, sillä savolaisille pikkuveljille Jyväskylä on aina ollut kehityksen kehto.

Tosin Kalpa on vahva ehdokas mestariksi, jos se selvittää tiensä Espoon kanssa. Onnea matkaan Kalpa! Ja tervetuloa Jyväskylään!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.