Eläkeläishuumori voisi olla muutakin kuin seksiä

Kun kaksi mummoa kävelee katulampun alla istuvan nuoren komistuksen luo ja kysyy, haluaisiko mies heidän kanssaan kimppakivaa, on tilanteessa jotain epätavallisen huvittavaa. Kohtaus on Viitosella nähtävästä komediasarjasta Kiikkutuolit kumoon (Betty White’s Off Their Rockers).

NBC:n tuottama ja komedianne Betty Whiten tähdittämä sarja perustuu ehkä hieman yllättäen belgialaiseen Benidorm Bastards -komediasarjaan. Sarjojen punainen lanka on laittaa vanhat ihmiset käyttäytymään kuin he olisivat nuoria ja rikkoa lähes kaikkia mahdollisia ikääntyneisiin liittyviä ennakkoluuloja.

Rajoja rikkovaa amerikkalaisessa versiossa on jo Betty Whiten ikä. Hän on 93-vuotias, ja juontaa yhä komediasarjaa. Jos en ole täysin väärässä, kyseessä on ainakin amerikkalaisen tv-viihteen maailmanennätys. Vuonna 2010 hän teki jo yhden ennätyksen juontaessaan Saturday Night Live - ohjelman 88-vuotiaana.

Kiikkustuolit kumoon sarjan huvittavuus tulee siitä, että se sekoittaa uudella tavalla piilokameraa, tilannekomediaa ja eläkeläishuumoria. Se nuori komistus, jolta hyvin käyttäytyvät ja asialliset naiset pyysivät seksiä, oli aivan tavallinen nuori mies kadulta. Vaikka siinä, että tilannekomedia viedään kadulle ihmisten sekaan ja tehdään piilokamerahuumoria ei ole mitään uutta, Kiikkustuolit kumoon tuo genreen uusia tuulia. Pikkutuhmasta ronskiudesta huolimatta sarja on samalla tavalla peruskiltti kuin Betty White. Se ei naura pahantahtoisesti.

Sarja on myös yllättävän älykäs. Se ei naura eläkeläisille, vaan pikemminkin tavallisten ihmisten ennakkoluuloille eläkeläisistä. Kadunihmisillä menevät pasmat sekaisin, kun mummot ja vaarit eivät käyttäydy niin kuin heidän (muka) pitäisi.

Ainoa asia, mikä sarjassa hieman tökkii, on sen tapa ylikäyttää seksikorttia. On liikaa, jos yhdessä jaksossa on sama, tämän kolumnin alussa kerrottu vitsi, väännettynä kolmeen eri muotoon. Lopulta viime sunnuntain jakson paras ja älykkäin sketsi oli, kun vanha mies istui kirjan kanssa tuntemattoman nuoren parin viereen ja alkoi lukea heille satukirjaa.

Pariskunta kuunteli sadun kiltisti alusta loppuun...

Sitä sietää miettiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.