Elämämme roolit esitystaloudessa

Nyt eletään esitystaloudessa, sanoo Esitystalous-näytelmän Espoon kaupunginteatteriin kirjoittanut näytelmäkirjailija Juha Jokela.

Jokelan mukaan esitystalous tarkoittaa sitä, että näytelmäkirjailija esittää televisiossa näytelmäkirjailijaa, kuten hän teki Arto Nybergin ohjelmassa (10.1.). Näytelmäkirjailijaa voi esittää myös seminaarissa, blogissa, haastatteluissa, luennoilla ja ties missä.

Jokelan mukaan esitystalous ei tarkoita valehtelemista, vaan esitys voi olla myös totta.

Jokelan ajatusta on helppo jatkaa. Työpaikalla esitetään työntekijää.

Tarkemmin: Isät, äidit, hiihtäjät, marjastajat, hevosihmiset, oikeisto- ja puuhademarit, tuurijuopot, mökkeilijät, muijat ja turvenuijat esittävät poliisia, atk-tukea, asentajaa, nuohoojaa, näyttelijää, myyjää, opettajaa, insinööriä, hortonomia, kauppiasta ja niin edelleen.

Itse esitän tässä teatterissa maksua vastaan toimittajaa. Nytkin tuohon yläpuolelle painetun studiokuvan kanssa, mutta kuva on rajattu turhan tiiviiksi.

Totuudenmukaisempaa olisi, jos kuvassa esiintyisi myös mykkä hiuslahdeke, joka tollottaa neliraitaverkkareissa Ajankohtaista kakkosen ydinvoimalaraporttia.

Kun esitystalous ottaa käsipuoleensa huonon itsetunnon, voi syntyä sertifioitua laatua. Otan esimerkin teatterialalta.

Näyttelijä Jonna Järnefelt kertoi Radio Suomen Miten minusta tuli minä -ohjelmassa, ettei hänelle ole itsestäänselvää olla näyttelijä. Järnefelt sanoi alitajuisesti pelkäävänsä jäävänsä kiinni "jostain huijaamisesta".

Samaa sanoi muistaakseni joskus Martti Suosalo, jolla sattuu muuten olemaan rooli Esitystalous-näytelmässä. Hän pelkäsi katsojien alkavan huutaa, ettet sinä Suosalo mikään oikea näyttelijä ole.

En tietenkään tunne Suosalon ja Järnefeltin sisäistä elämää, mutta minusta heidän itsetuntonsa vaikuttaa terveellä tavalla huonolta.

Kun on epävarma, ei esiinny mitalit kaulassa, vaikka eri asiakaslehdissä haastateltavat psykologit länkyttävät "hyvän " itsetunnon puolesta.

Esitystaloudessa vajavainen yrittää parhaansa, itseensä tyytyväinen laskettelee vapaalla.

Onko kansantaloudellamme varaa jälkimmäiseen? kysyisi huolella valmistautunut alustaja elinkeinoseminaarissa.

Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.