Elämästä selviää hengissä

Muusikko, lauluntekijä, runoilija, kolumnisti, kääntäjä ja provokaattori Juice Leskisen (1950–2006) kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi kymmenen vuotta. Siksi Juice näkyy Ylen kanavilla heinäkuussa monin tavoin.

Isoja satsauksia on kolme. 20-osainen musiikkikuunnelmasarja Taivaallinen aulabaari alkoi Radio Suomessa eilen. Fiktiivisessä sarjassa edesmennyt Juice tapaa itselleen tärkeitä ihmisiä historian merkkihenkilöistä yllätysvieraisiin.

Radio Suomen Yöradion ensimmäisellä kuullaan Juice Leskisen koko levytetty tuotanto (melkein). Sarja on jo alkanut ja jatkuu maanantaista perjantaihin 28. heinäkuuta asti. Tänään on vuorossa albumi Tauko II vuodelta 1979.

Yle Areenaan avautui eilen Juicen pop up -kanava. Se tarjoaa kuukauden ajan kaikenlaista Ylen arkistoihin kertynyttä Juice-materiaalia. Idea on mainio, ja sitä sovelletaan jatkossa myös muihin ihmisiin ja aiheisiin. Ylen arkisto on kulttuurillinen aarreaitta ja kansakunnan yhteinen muistipankki, joka kuuluu kaikille suomalaisille.

Juicesta on tekeillä myös elokuva nimeltään Nahjus Enkeli, jota kuvataan kesän aikana ja joka saa ensi-iltansa loppuvuodesta. Kyseessä ei ole elämäkerta, vaan Juice on elokuvassa nuoren kirjoittajan opettaja ja kannustaja.

Juice kertoi aikoinaan, että hän ei ole isänmaallinen ihminen, mutta hän on äidinkielinen. Juice oli vain kohtalainen muusikko, mutta suomen kielen käyttäjänä hän oli suurmestari.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.