Elintarvikeviidakossa

Viimeisen vuoden aikana ruoka on puhuttanut minua paljon. Olen käynyt keskusteluja niin vannoutuneiden lihansyöjien, karppaajien, vegetaristien ja ihan vegaanienkin kanssa. Myös raakaruoka, superfood ja luomu ovat olleet puheenaiheena.

Kaiken pohdinnan jälkeen oli helppo kiinnostua erään kaverini facebook-seinän päivityksestä. Hän hehkutti erään ruoasta kertovan kirjan olevan mullistava. Otin kaveriini yhteyttä ja sain häneltä kirjan lainaan.

KYSEESSÄ ON on Mats-Eric Nilssonin Aitoa ruokaa, väärentämättömän ruoan opas. Teos, joka johdattaa lukijan aidon (ja "aidon") ruoan sekä elintarviketeollisuuden lisäainekylläiseen maailmaan.

Olen lukenut kirjan melkein kokonaan ja voin todeta kaverini hehkutuksen aiheelliseksi. Olen saanut tietää kirjan myötä monia uusia asioita ja mieleeni on noussut toistuvasti sama kysymys: "Miksi minä kuluttajana en tiennyt tätä(kään)?"

TÄSSÄ MUUTAMA esimerkki pitkästä listasta asioita, jotka minut yllättivät.

Tuoteselosteet eivät kerro kaikkea, kuten sitä, onko lisäaine tai muu ainesosa valmistettu eläin- vai kasviperäisesti. Erilaisia keinotekoisia aromeita on yli 2 800, mutta tuoteselosteessa riittää, että niistä kaikista puhutaan vain yhdellä sanalla: aromi.

Elintarviketeollisuudessa käytetään paljon soijaa ja maissia, tietenkin kemiallisesti ja mekaanisesti muunneltuna. Aiemmin en tiennyt, että muun muassa suklaassa, jäätelössä, kakuissa, kekseissä, limsoissa ja valmisruoissa on soijapavuista valmistettua soijalesitiiniä. Tämä kyseinen ainesosa on tärkeä osa myös kosmetiikassa, maaliväreissä ja räjähteissä.

Elintarvikkeemme sisältävät joukon lisäaineita (muun muassa arominvahventeita, väriaineita ja säilöntäaineita), joita ei sallita koiranruoassa. Ruotsin maatalousministeriön alaisen Jordbruksverkin ruoka-asiantuntija oli selittänyt asiaa toteamalla, että ihmiset voivat valita ja toisin kuin eläimet, me pystymme lukemaan tuoteselosteen.

KAIKEN LUKEMANI jälkeen olen hieman tyrmistynyt. On niin paljon asioita, joita en ole tajunnut aiemmin edes ajatella.

Haluan tietää lisää. Haluan tulla tiedostavaksi kuluttajaksi. Ja haluan valita oikeaa ruokaa.

Kirjoittaja on menossa Tampereen yhteiskoulun lukion toiselle luokalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.