Elorieha järjestyksen kourissa

Ihan aluksi lämmin kiitos Äänekosken kaupungille, pelastuslaitokselle ja poliisille.

Kaikki te ihanat viranomaiset olette tehneet parhaanne, että Sisä-Suomen Lehti ja Äänekosken nuorisovaltuusto voivat taas kerran järjestää äänekoskelaisille upean elokuisen illan eli Eloriehan ensi perjantaina.

Sitten siirrymme kirjoituksen osaa, jossa ei pahemmin kiitosta jaeta. Laki vaatii tällaisenkin tilaisuuden organisaattorilta jos jonkinlaista lupaa, lippua ja lappua.

On oltava melulupaa, pelastussuunnitelmaa, elintarvikelupaa, järjestysmiehiä, liikenteenohjaajia jne. Niiden kokoamiseen hupenee hyvinkin yhden henkilön puolen viikon työpanos.

Vuosia järjestetty Elorieha on takuuvarmasti rauhallinen ja alkoholiton perhetapahtuma. Onko kaikki tämä lupaviidakko tosiaan tarpeen?

Siihen uppoaa turhan takia myös huomattavasti virkakunnan aikaa. Ei tässä ydinvoimalaitosta sentään olla rakentamassa.

Espanjassa järjestetään joka vuosi heinäkuussa härkäjuoksu. Ideana on, että sadat ihmiset juoksevat 800 metrin matkan Pamplonan kaduilla ja kujilla härkien edellä yrittäen pysyä mahdollisimman lähellä, mutta välttää härkien sarvet.

Ennen juoksun alkua härkiä kuulemma vielä ärsytetään ampumalla niiden selkään piikkejä. Härät tapetaan myöhemmin härkätaistelussa.

Loukkaantumisia on vuosien varrella sattunut tuhansia, mutta kuolonuhreja tullut yllättävän vähän. Sadassa vuodessa vain 15 ihmistä on saanut härkäjuoksussa surmansa.

Ei ole harmainta aavistusta, millaisen pelastussuunnitelman Pamplonen poliisi ja palokunta härkäjuoksun järjestäjiltä vaativat. Pakotie on ainakin hyvä merkitä näkyvästi.

En totisesti havittele härkäjuoksua Eloriehan vetonaulaksi. Se kyllä olisi mukava tietää, miten erilailla kahdessa EU-maassa lupakäytäntö pelaa.

Minusta on täysin selvää, että Suomessa vähempikin riittäisi. Poliisin, palomestareitten ja kaupungin virkamiesten työaikaa säästyisi oikeasti tärkeisiin asioihin..

Edellinen ja nykyinen hallitus ovat puhuneet paljon norminpurkutalkoista. Voisivat aloittaa mahdollisimman nopeasti niin, että jo ensi vuonna Eloriehan järjestyisi ilmoitusluotoisesti ilman mahdotonta paperirumbaa.

Tervetuloa Eloriehaan ensi viikon perjantaina. Tulossa on taas kerran ikimuistoinen ilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.