Elpyminen näyttää toteutuvan

Kesän osakeralli oli voimakas. Nyt sen selittäminen on jo helppoa, mutta kuten aina, lähitulevaisuuden ennustaminen ei. Monet markkinaindikaattorit kertovat, että kesän nousu oli ehkä liiankin äkillinen ja voimakas, mutta talouden elpymistä pönkittävät uutiset pitävät laskupäivät vaimeina. Suursijoittajilla on vähän osakkeita, mikä takaa netto-ostajia markkinoille, jos talousluvut pysyvät siedettävinä.

Alkuvuonna tiedettiin, että Yhdysvalloista talouskasvun käynnistyminen on kiinni. Sieltä rahamasennus alkoikin. Arvioitiin, että amerikkalaisten pankkien tuloskunnon paraneminen ja siitä johtuva rahoituksen saatavuuden helpottuminen, matalat korot sekä asuntomarkkinoiden tasaantuminen johtaisivat taantuman taantumiseen. Elvytys on nyt onnistunut. Kiinan vahva talouskasvu ja miljardihankkeet tekevät hyvää työtä toisella laidalla. Pahin näyttää olevan takana.

SEISOKIT OVAT tulleet tutuiksi erityisesti metsäteollisuuden piirissä työskenteleville. Tehtaiden sulkeminen ei ole mikään yllätys, sillä se on ollut korteissa jo pitemmän aikaa. Vahva euro on ollut ehkä se viimeinen niitti, jotta lähtölappuja jaetaan. Paperia tuotetaan pohjoisella pallonpuoliskolla, halpaa raaka-ainetta versoo Etelä-Amerikassa ja asiakaskunta kasvaa Aasiassa. Se on supervaikea yhtälö massatuottajille.

Nokian pelätään kokevan metsäyhtiöiden kohtalon. Valuuttakurssit eivät sitä niin valtavasti piinaa, koska tuotantoa voidaan siirtää kauaskin halvempiin maihin, mutta tuotekehityksen tasosta ollaan huolissaan.

Apple on jyrännyt korkeampikatteisten älypuhelinten sarjassa ja Nokiaa syytetään hitaudesta. Se ei ole ollut riittävän notkea hankalasti ennakoitavien muotioikkujen seuraamisessa. Aika näyttää, onko uudesta Linux-pohjaisesta N900-mallista omenankuorijaksi.

NOKIALLA OLISI parhaat resurssit suoltaa siistejä puhelimia kaikkiin hintaluokkiin ja luulisi myös älypuhelinten sarjassa menestystä tulevan. Nokian heikko asema Yhdysvalloissa on huono juttu. Se ei ole siellä nuorison suosikki.

Paras ei aina näissä kisoissa voita, vaan se, mistä eniten tykätään. Tätä ei nokialaiset ole oppineet. Miniläppäreihin lähtö ei tätä juuri muuksi muuta.

Pessimistit povaavat Nokialle Motorolan kohtaloa. Muistatteko, kuinka sen litteää Razr-puhelinta hehkutettiin muutama vuosi sitten? Mutta yhtiö jäi koukkuun yhteen malliin, jonka myynti lopahti yhtä nopeasti kuin alkoikin. Motorola ei enää matkapuhelimissa pärjää, vaikka olikin ykkönen reilut kymmenen vuotta sitten.

Kirjoittaja on osakekaupan ammattilainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.