Enää ei tule edes krapulaa

Elämäni ensimmäiset krapulat olivat arvokisakrapuloita.

Nyt se tuntuu kummalliselta, mutta vielä 1990-luvun alussa televisiosta tuli harvoin urheilua. Urheiluruutukin vain torstaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin.

Silloin meidän urheilun ystävien piti ahmia kaikki kolmelta tv-kanavalta haalitut muruset. Katsoin vuosikausia kaiken suomalaisessa televisiossa nähdyn jalkapallon ja valtaosan muustakin urheilusta.

Samalla tuli katsottua paljon roskaa. Esimerkiksi Ylen näyttämä jalkapallon Kakkosen ottelu jäi mieleeni surkeana potkiskeluna. Mutta pakko oli katsoa, kun kerrankin näki urheilua.

Tuolloin urheilun arvokisat tuntuivat huumaavan ainutlaatuisilta kokemuksilta ja niiden jälkeen tuli krapulaan verrannollinen tyhjä olo. Seuraavia kunnon urheilulähetyksiä piti odottaa usein kuukausitolkulla.

Se tuntui surulliselta, mutta nykyisen urheilutulvan aikana olen ruvennut kaipaamaan 1990-luvun niukkuutta. Niinhän se on kaikessa muussakin: harvinaisuus lisää merkityksellisyyttä ja arvokkuutta. Nykyään esimerkiksi huippupalloilua voi seurata maksukanavilta lähes kellon ympäri.

Mediassa on kyselty viime viikolla, mitä urheilun ystävien pitäisi tehdä Rion olympialaisten jälkeen.

Kysymys on hölmö. Miten olisi: avata televisio ja katsoa urheilua. Tänäkin viikonloppuna vapailta kanavilta näkyy muun muassa koripalloa, yleisurheilua, autourheilua, frisbeegolfia ja esteratsastusta. Pian alkaakin Mestareiden liiga, sitten lätkän World cup, sitten...

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.