En saa otetta ihmiskone Flying Fishistä

19 kultamitalia, tai kenties jo 21 riippuen viime yön tuloksista. Ihmeellinen määrä.

Michael Phelps on minulle ongelma. En saa ukosta otetta. Kaikkien aikojen mitalitilastossa yhdysvaltalainen ihmeuimari on ylivoimainen olympiaurheilija, mutta oma mieleni ei asiasta ole vieläkään täysin varma.

Baltimore Bullet tai Flying Fish, rakkaalla Phelpsillä on monta lempinimeä, on jäänyt ajatuksissani roikkumaan. Hän on ollut olympia-altaassa jonkinlainen ihmiskone, tullut paikalle kupattuna tai vähemmän kupattuna, iskenyt tassunsa ensimmäisenä kaakeliin ja kopannut kullat taskuunsa.

Kaipaan Phelpsiin jonkinlaista inhimillisyyttä. Toistaiseksi sitä on nähty silloin, kun hänet kuvattiin piippu suussa jotain polttelemassa tai kun Phelps on kahdesti kärynnyt humalaisesta autoilusta. Sellaista inhimillisyyttä nyt en niin tarvitse.

19 kultamitalia, tai kenties jo 21 riippuen viime yön tuloksista. Ihmeellinen määrä.

Miksi Phelpsin ykkösasemaa olympialaisten historiassa pitäisi edes epäillä? Lähinnä siksi, että uinnissa mitaleja on tunnetusti mahdollisuus saada tolkuton määrä, jos on Phelpsin kaltainen supermies tai -nainen. Phelpsin kultamitaleista peräti kahdeksan (tai kenties nyt jo yhdeksän) on tullut viesteistä. Eihän niissä mitään vikaa ole, mutta selvää on, että ne mitalit olisivat jääneet kokonaan saamatta, jos Phelps sattuisi olemaan härmäläinen.

Toisaalta. Vaikka uinnissa on mahdollisuus saada reippaasti mitaleja, onhan Phelps uimarinakin täysin omassa kastissaan. Toiseksi eniten kultamitaleja uimareista on Mark Spitzillä, joka keräsi Mexico Citystä 1968 ja Münchenistä 1972 yhdeksän kultaa.

Muista Spitzin kaltaisista yhdeksän kullan urheilijoista voimistelija Larisa Latynina on samanlainen rohmulajin edustaja kuin Phelps. Yleisurheilijat Carl Lewis ja Paavo Nurmi ovat kelpo ehdokkaita kaikkien aikojen olympiaurheilijoiksi. Mutta heilläkin on kultapotissaan mukana viestejä tai joukkuekisoja, ja Nurmen mellastaessa 1920-luvulla taso oli vielä aika heppoinen.

Ja eipä tainnut meidän Paavossakaan sitä inhimillisyyttä kovin paljon olla.

19 kultamitalia, tai kenties jo 21 riippuen viime yön tuloksista. Ihmeellinen määrä.

Yhdessä mielessä Michael Phelpsin suuruudesta ei ole pienintäkään epäilystä. Ihmemies on osallistunut Rio mukaan lukien viisiin olympialaisiin, neljästi hän on uinut lajin absoluuttisella huipulla. Ensimmäisen MM-kultansa Phelps voitti vuonna 2001.

Se, että hän vielä 15 vuotta myöhemmin kaiken noin ziljoonaan kertaan saavuttaneena, on yhä maailman huipulla, on kenties suurin Phelpsin saavutuksista. Olympialaisissa pöydän puhdistaneita urheilijoita historia tuntee useita, mutta uran pituudessa Phelps päihittää kaikki muut putsarit 6–0. Ja uinti on yksi olympialaisten kovimpia lajeja. Laji, jossa erittäin pitkät urat huipulla ovat melko harvinaisia.

On jopa perusteltua väittää, että jos paluu huipulle pahojen siviilielämän vaikeuksien jälkeen huipentuu Riossa yhteenkin henkilökohtaiseen mitaliin (tämä voi olla jo lehden ilmestyessä tapahtunut), on se Phelpsin kaikista suorituksista sittenkin ihmeellisin.

19, 20 tai 21 olympiakultamitalista huolimatta.

Ja silloin minäkin lopetan epäilyni Phelpsin loistokkuudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.