Enemmän kuin kylä

Keski-Suomen rajoilla ei ole kovin monta kylää, jossa väkiluvun ennustetaan kasvavan ja jossa näkymät ovat muutenkin suotuisat.

Sellainen on Jämsän Länkipohja. Tosin entisen Längelmäen kunnan keskustaajama on enemmän kuin kylä. Se on taajama Keski-Suomessa Pirkanmaan rajalla.

Suomessa oli vuoteen 1955 saakka taajaväkisiä yhdyskuntia, joilla oli kunnan osana itsehallinto. Jos tuo pian 60 vuotta sitten lakkautettu kuntainosahallinto olisi säilytetty, olisi Länkipohja nyt sellainen.

Länkipohjan tulevaisuuden kannalta on ratkaisevaa, että Jämsässä oivalletaan runsaan 20 kilometrin päässä kaupungin keskustasta, Seppolasta sijaitsevan taajaman mahdollisuudet. Kaikesta päätellen Jämsän kuntapoliitikot ja virkakunta ymmärtävätkin Länkipohjan erityispiirteiden merkityksen.

Länkipohjan perusvahvuus on edullinen sijainti. Jyväskylään ja Tampereelle on suunnilleen sama matka ja tie on kunnossa.

Länkipohja on portti Pirkanmaalta Keski-Suomeen.

Keski-Suomessa on maakuntalaulun mukaan ”Keitele vehmas ja Päivänne jylhä, kirkkaus Keuruun ja Kuuhankaveen”. Mutta myös Längelmävesi ulottuu Keski-Suomeen, Jämsän Länkipohjaan saakka, joten keskisuomalaisille ja varsinkin jämsäläisille on kaiketi tuttu ja läheinen myös Kesäpäivä Kangasalla, sillä myös Jämsässä ”Längelmävesi tuolla vöin hopeisin hohtelee...”.

Länkipohjan sijainti Längelmäveden reitin pohjoispäässä on Jämsän ja koko Keski-Suomen kannalta merkittävä seikka. Jämsästä on vesitie Hämeenlinnaan saakka ja kaupungissa tiedetään upean vesistön tarjoamat mahdollisuudet. Kaiken perusta on kuitenkin se, että Länkipohjan ja lähiseudun asukkaat ovat oivaltaneet kotiseutunsa kehitysnäkymät. Länkipohjassa tiedetään, että paikallinen yhteistyö on yksi ratkaiseva tekijä ja tulevaisuuden rakentamisen perusta.

Längelmäen Kehitys ry on poikkeuksellinen yhdistys sikäli, että sen toiminta-alue ulottuu kahteen maakuntaan, Keski-Suomeen ja Pirkanmaalle. Maakuntaraja ei ole yhteistoiminnan este.

Jarmo Pääkkösen johtaman yhdistyksen keskeisin tavoite ja Länkipohjan tulevaisuutta vahvasti rakentava hanke on sataman ja siihen liittyvien alueiden suunnitelmien toteuttaminen. Kysymyksessä on yksi Jämsän taajamien tärkeimmistä tavoitteista, jolla on merkitystä laajemminkin Keski-Suomelle.

Länkipohjasta tulee kasvava taajama, jos satama ja asuntoalue rakennetaan suunnitelmien mukaisesti. Paikallisista pulmista ja erimielisyyksistä huolimatta on syytä uskoa, että tämä tavoite toteutuu. Länkipohjassa sanotaan, että vaikeudet ovat voittamista varten.

Jyväskyläläiset tietävät vanhastaan, että Länkipohjassa on sopivasti puolimatkassa Tampereelle huoltoasema ja kahvila, jonka uunilämpimät munkit olivat laajalti tunnettuja.

Nyt Neste Oil Länkipohja on laajalti tunnettu. Jussi Ketolan liikenneravintola on lounaspaikka á la carte -listoineen. Ja tietenkin sillä on munkkikahvitkin tarjolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.