Ennen vanhaan haluttiin juoda parempaa vettä

Olenkohan minä tulossa vanhaksi? Viime aikoina on nimittäin useaankin otteeseen tullut tunne, että ennen vanhaan asiat olivat paremmin.

Olen aina ollut sitä mieltä, että mitään sellaista "ennenvanhaa" ei ole edes olemassa. Se on vain hajanainen harhakuva vanhojen ihmisten muistoissa, eikä varsinaisesti sijoitu mihinkään tiettyyn aikaan, joka olisi ihan oikeasti ollut koskaan edes olemassa.

Ehkei sillä toisaalta ole väliäkään, onko ennenvanhaa olemassa. Mutta tunne siitä, että asiat menevät kehnompaan suuntaan, on merkillepantava asia.

Semmoinen tunne tuli tuosta alapuolella olevasta uutisesta, jossa kerrotaan, että Tuomiojärven vettä on valmistettava juomavedeksi taas ympäri vuoden. Kaivelin Keskisuomalaisen arkistoa ja löysin tekemiäni juttuja juomavesiasioista viimeksi kuluneiden 11 vuoden ajalta.

Kirjoitin vuonna 2000 joulukuussa uutisen, että Vuonteen tekopohjavesi alkoi virrata Jyväskylään. Samassa kerroin myös, että Tuomiojärven pintavedestä päästään koko kaupungissa eroon vuoden 2001 alussa. Kaupanpäälle riekuin vielä, miten "lämmintä, pahan makuista ja haisevaa" oli se järvivesi, jota 69 prosenttia kaupunkilaisista joi - varsinkin kesäisin.

Sitten meni viisi vuotta. Huhtikuussa 2005 kirjoitin uutisen, että Tuomiojärven pintavettä on taas ruvettava ottamaan, koska Vuonteelta ei enää riitä kasvavan kaupungin tarpeisiin. Mutta että vain talviaikaan, koska kesällä siinä oli se haju ja maku. Samassa jutussa tuli esille myös, miten vesilinjaus on lopulta poliittinen kysymys: siirrytäänkö takaisin kohti pintavettä vai rakennetaanko lisää kalliita pohjavesilaitoksia.

Sitten Jyväskylän Vesi "myytiin" Jyväskylän Energia Oy:lle, jonka jälkeen nämä kysymykset ovat olleet aika lailla politiikan ulottumattomissa. Ja siitä ovat poliitikot varmasti vain tyytyväisiä.

Kun euro on konsulttina, siitä mennään mistä halvimmalla päästään. Onneksi puhdistusmenetelmät ovat kuitenkin kehittyneet, jotta järvivedestä saadaan paremman makuista ja hajuista kuin silloin ennenvanhaan. Ainakin niin kauan, kuin se ei ole liian kallista.

Jos vähän tunkkaista, mutta muuten terveyskriteerit täyttävää vettä voidaan siivilöidä Tuomiojärvestä ja jatkossa Leppävedestä halvemmalla, niin mitä järkeä sitä on ruveta sen enempiä suodattelemaan? Kurjalisto juo kuitenkin mieluummin keppanaa ja parempi väki on jo ajat sitten siirtynyt pulloveteen. Ihan eurooppalaista, tajuuttehan.

Ennen vanhaan nämä asiat olivat poliittisia arvovalintoja. ei pelkkiä eurovalintoja, joissa "puolueeton" konsultti kertoo, miten tätä teidän firmaanne nimeltä Jyväskylä pitää johtaa.

Pistän tähän kolumniin kuvan, johon törmäsin, kun hain arkistosta kuviani. Siitä tuli se sama ennenvanhaan-fiilis. Se on otettu tasan 14 vuotta sitten, kun aloitin työni Keskisuomalaisessa.

Kirjoittaja on Jyväskylän seutu -osaston toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.