Ennenaikaiset vaalit tai aikalisä

Sote- ja maakuntauudistuksen ja samalla pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johtaman hallituksen kohtalonhetket ratkaistaan vajaan kahden kuukauden kuluessa. Sipilä totesi jo maaliskuussa politiikan toimittajien tilaisuudessa, että jos sote kaatuu, silloin myös hallitus kaatuu.

Ensimmäisenä koetinkivenä on perustuslakivaliokunnan tällä viikolla valmistuva lausunto. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo totesi lauantaina Ylen haastattelussa kokoomuksen haluavan, että valinnanvapaus toteutuu ja sillä on ”uskottava polku”. Lisäksi kokoomus haluaa, että myös soten säästöpotentiaali toteutuu.

Yhtenä vaihtoehtona on, että kokoomuksen eduskuntaryhmä ottaa tuoreeltaan tiukan kannan perustuslakivaliokunnan lausuntoon ja pitää sitä mahdottomana hyväksyä. Todennäköisesti kokoomus ei vielä tässä vaiheessa vihellä peliä poikki. Se odottaa lausuntoon tehtäviä korjauksia.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta käy perustuslakivaliokunnan lausunnon läpi mahdollisesti jo tällä viikolla. Perustuslakivaliokunta arvioi vielä sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnoksen ennen sen lopullista hyväksymistä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Jos hallituspuolueet ja ennen kaikkea kokoomus hyväksyvät tehdyt muutokset, eduskunta pääsee äänestämään sote- ja maakuntauudistuksesta aikaisintaan juhannuksen jälkeen. Jos tässä ratkaisevassa äänestyksessä hallituksen esitys ei saa enemmistöä taakseen, pääministeri tulkitsee hallituksensa toimintakyvyttömäksi ja pyytää eroa. Hallituksen kaatuminen ei välttämättä johda heti ennenaikaisiin vaaleihin, vaan ensin eduskuntaryhmät keskustelevat, voidaanko muodostaa uusi hallitus. Tämä vaihtoehto näyttää epätodennäköiseltä ja eduskuntavaalit aikaistuvat muutamalla kuukaudella.

Perustuslain mukaan tasavallan presidentti voi pääministerin perustellusta aloitteesta ja eduskuntaryhmiä kuultuaan määrätä ennenaikaiset eduskuntavaalit. Uudet vaalit järjestetään aikaisintaan ensimmäisenä sunnuntaina 50 päivän kuluttua ja viimeistään ensimmäisenä sunnuntaina 75 päivän kuluttua siitä, kun määräys uusien vaalien toimittamisesta julkaistaan.

Yhtenä virstapylväänä on kokoomuksen ja keskustan puoluekokoukset 8.–10. kesäkuuta. Sipilän ja Orpon pitää silloin kertoa joukoilleen, kuinka sote- ja maakuntauudistus saadaan maaliin. Orpo ei halua Turkuun tilanteessa, jossa perustuslakivaliokunnan lausunto vesittää kokoomuksen himoitsemaa soten valinnanvapautta, joten jotain on keksittävä ennen sitä.

Yhtenä vaihtoehtona on, että hallitus ottaa aikalisän, valmistelee uuden esityksen ja tuo sen vasta syksyllä eduskuntaan. Tämä edellyttäisi sitä, että keskusta suostuisi siihen, että eduskunta- ja maakuntavaalit järjestettäisiin yhtä aikaa huhtikuussa 2019.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .