Ennustajilla uusi näkyjä

Suomen Pankki ja Nordea löivät eilen pöytään synkät luvut Suomen tämän vuoden talouskasvusta. Suomen Pankki ennusti bruttokansantuotteen laskevan 0,8 prosenttia ja Nordea 0,5 prosenttia.

Uusi ennuste on myös uudelleenarviointi aikaisempiin näkemyksiin verrattuna. Suomen Pankki puhui vielä joulukuun ennusteissa talouskasvusta (0,4%). Myös Nordea uskoi ennen kasvuun (+0,5%).

Talousnäkymien synkistykset eivät ole yllätys. Loppukevät on ollut raskas vientiteollisuudessa ja myös kotimarkkinoilla.

Kaikkein ikävintä on kotimarkkinoiden hiipuminen. Siihen on paljolti syynä veronkiristykset ja siitä seuraava reaaliansioiden lasku.

Vuoden 2008 ja 2009 rahamarkkinakriisistä Suomi selvisi elvytyksellä. Nyt juuri tuossa elvyttämisessä kärjistyy erilaisten talouspoliittisten linjojen ristiriita.

Osa talousihmisistä kannattaa elvytystä ja talouden kysynnän ylläpitämistä. Osa asiantuntijoista taas korostaa julkisten budjettien tasapainottamista. Jos valtion ja kuntien budjetteja tasapainotetaan, se tarkoittaa yleensä menoleikkauksia ja veronkorotuksia. Nämä ratkaisut vähentävät kotimaista kysyntää.

Maailmanlaajuisessa mittakaavassa kyse on suuresta tulonjako-ongelmasta. Eurooppalaiset syövät enemmän kuin tienaavat työllään. Täällä elintaso on liian korkealla työmme tuloksiin verrattuna.

Aasiassa, Kiinassa ja ehkä Intiassakin elintaso nousee, kun siellä työ on palkkoihin nähden edullista. Myös Yhdysvalloissa talous on orastavan kasvun vaiheessa.

Miten rajusta työttömyydestä ja jatkuvasta taantumisesta pääosin kärsivä Eurooppa voi nousta?

Budjettivajeiden leikkaukset eivät riitä ratkaisuksi.

Meidän eurooppalaisten olisi pian hyvä tunnustaa, että emme ole niin ostovoimaisia kuin eurovaluuttamme antaa uskoa.

Euron arvoa suhteessa dollariin ja muihin maailman suuriin valuuttoihin pitää heikentää.

Eurooppa tarvitsee suurta devalvaatiota. Se on Euroopan keskuspankin tehtävä. Siihen hallitusten on EKP:tä ohjattava.

Ilman devalvaatiota Eurooppa näivettää itsensä. Vain devalvaatiolla euroalueen ulkopuolinen vienti alkaa vetämään ja toisaalta tuontitavaroiden hinnat nousevat terveelle tasolle.

Eurooppa tarvitsee suurta devalvaatiota. Kyse on kymmenistä prosenteista.

Järjestäytynyt rikollisuus on vakava ongelma. Moottoripyöräjengi Helvetin enkeleiden toiminta on eilen julkistettujen oikeudenkäyntiaineistojen perusteella erittäin järjestäytynyttä Suomessa. Yhteydet ulkomaille ovat tiiviitä ja myös raha virtaa Euroopan kautta Yhdysvaltoihin.

Järjestäytyneeseen rikollisuuteen on suhtauduttava vakavasti. Kovennetut tuomiot ja poliisin poikkeusvaltuudet ovat tarpeen tällaisen väkivaltaisen rikollisuuden nujertamisessa.

Hätäkeskukset toimivat hyvin. Mitä muuta tulosta olisikaan voinut yhdistettyjen hätäkeskusten toiminnasta odottaa, kun selvityksen tehneessä työryhmässä on hallituspuolueiden edustajia.

Eikö hätäkeskusasia olisi ollut sellainen, että sitä olisi pitänyt selvittää puolueettomasti. Hätähän ei ole poliittinen kysymys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.