Ennustuksia

Joskus jopa tulevaisuuden ennustaminen voi olla helppoa. SM-liigassa vallitsee tällä hetkellä tietyiltä osin sellainen status quo, että muutamat sarjasijoitukset voidaan kuuluttaa kirkossa jo nyt. Ensimmäisenä kärkikolmikko: se on Kärpät, HPK ja Jokerit. Mikä on lopullinen järjestys, on asia erikseen, mutta Tappara ei ehdi tämän porukan mukaan.

Kärpät on ollut joulutauon molemmin puolin oudon vaisu. Viimeisen kahdeksan ottelun saldo on vain kaksi voittoa ja kaksi jatkoajoilta raavittua tappiopistettä. Siis kahdeksan pistettä! Jopa JYP on repinyt samalla aikajaksolla kasaan kymmenen paunaa. Silti oululaiset johtavat liigaa edelleen viiden pisteen marginaalilla. Se kertoo paljon Kärppien ylivoimasta. Se kertoo myös siitä, että Raksilassa katseet on käännetty jo pudotuspeleihin. Se kertoo siitä, että Kärpät haluaa olla hinnalla millä hyvänsä se virkeäjalkaisin porukka 7.-16. huhtikuuta.

Sillä aikavälillä otellaan SM-liigan finaalit. Sen eteen tehdään kaikki. Jos hintana on runkosarjan piikkipaikan menettäminen HPK:lle tai Jokereille, niin sitten se on. Muut voivat teutaroida itsensä tainnoksiin tammi-helmikuussa runkosarjasijoitusten vuoksi. Kärppien ei tarvitse.

Tilanne on vakaa myös sarjataulukon toisessa päässä. Marraskuun maaottelutauon jälkeen kaksi(!) kertaa voittanut KalPa jää ylivoimaiseksi jumboksi toisena vuonna peräkkäin. Viime vuonna ero toiseksi huonoimpaan repesi 27 pisteeseen. Tuo ero kaventuu jonkin verran, mutta silti sitä kertyy vähintään 15-20 pistettä.

KalPan voi toki väittää "menneen eteenpäin", kun reilut tappiot ovat vaihtuneet vähän niukemmiksi. Sarjataulukkomatematiikka on silti armotonta. KalPalla on 36 kierroksen jälkeen selkeästi vähiten pisteitä (29) ja melko selkeästi huonoin maaliero (-51).

Liigan keskikastissa onneksi on monta asiaa avoinna. Sijat 4.-8. ovat vielä jakamatta. Tapparan (4.) ja Lukon (8.) erottaa 11 pistettä. Väliin mahtuvat Blues, TPS ja HIFK. 11 pistettä on toki paljon, mutta Lukon materiaali on laadukas ja pelaamisessa on ollut jo pitkään sellaisia oireita, että kettupaidat saattavat vielä kiivetä kuuden sakkiin. Ties vaikka Tapparakin tulisi selkä edellä vastaan.Tylsähkö kolmekymppinen

JYP:n onni ovat jälleen säälipleijarit, joihin sentään on vielä mahdollisuudet. Ilman niitä keskisuomalaiset kiekkofanit murehtisivat jo kauden olevan käytännössä paketissa. Sitä se olisikin. JYP:llä on nousukuntoiseen Lukkoon matkaa yhdeksän pistettä ja seitsemäntenä porskuttava HIFK on jo 13 pisteen päässä. Viimeistä säälipleijaripaikkaa hallussaan pitävä Ilves sen sijaan on vain neljän pisteen päässä ja sillä on huonompi maaliero kuin JYP:llä. Keväällä 2004 esiteltyjä esi-playoffeja ei muuten ole koskaan pelattu ilman JYP:iä. Olisi aika noloa katkaista perinne JYP/JyP HT -nimisen jääkiekkoseuran 30-vuotisjuhlavuonna.

30 vuotta ei ole urheiluseuralle vielä ikä eikä mikään, mutta tuohonkin ajanjaksoon mahtuu ikimuistoisia hetkiä. Nousu liigaan keväällä, 1985, finaalit 1989 ja -92, Mika Paanasen tolppalaukaus Rinkelinmäen keväässä 1993, jota seurasi Marko Palon inhottava luikertelu ja voittomaali.

Michael Nylanderin kiemurat työsulkukaudella 1994-95. Huikea loppurutistus viimeiselle playoff-paikalle keväällä 1999. Traaginen seitsemän ottelun pudotuspelisarja Kärppiä vastaan 2003. Sarja, jonka JYP olisi sivun mennen sanoen voittanut, jos Jyri Marttinen ja Tuomas Pihlman olisivat olleet terveinä.

Ja sitten vielä työsulku 2004-05. Loistava Duvie Westcott ja kovin SM-liigassa ikinä nähty kasvo Jody Shelley.

On menestyksen poikasta, on karnevaalia, on persoonia.

Mutta kolmekymppinen JYP. Sillä on tällä hetkellä tarjota turhan vähän mitään edellä mainituista. On totta, että Jyväskylä olisi vesisateisena tammikuun iltana aavistuksen kurjempi paikka ilman JYP:iä, mutta ei ole syytä ihmetellä sitäkään, miksi aika moni hakee lohtunsa jostain muualta kuin Hippoksen jäähallista. Pääsylipun hinta ja siitä saatu vastine eivät läheskään aina kohtaa.

Tämä alkaa näkyä ilkeästi JYP:n kassassa. Yleisötavoite tälle kaudelle oli 3750 silmäparia per matsi. Tässä vaiheessa keskiarvo on 18 kotiottelun jälkeen 3416. Se tarkoittaa sitä, että JYP on budjetoituja yleisötulojaan jäljessä 90 000 euroa jos lipun keskihinta on 15 euroa. Vajeen kiinnikuromiseksi jäljellä olevien kymmenen kotiottelun pitäisi olla lähes loppuunmyytyjä. Jos yleisömäärä pysyy 3400:ssa, tulee lipputulojen osalta takkiin 140 000 euroa.

Viime vuonna JYP:n yleisökeskiarvo 18 kotiottelun jälkeen oli 3911, pudotusta on siis 13 prosenttia. Kyseisenä ajankohtana JYP oli muuten SM-liigassa viidentenä 66 pisteellä, kun nyt sijoitus on 12:s 44 pisteellä.

Karkeasti voi siis laskea Jyväskylästä löytyvän kolmisen tuhatta todellista lätkäfanaatikkoa. Hippoksen halliin mahtuu 4500 katsojaa. Koko katsojapotentiaalista 33 prosenttia kulkee menestyksen mukana.Isompi kuva

Kauden 2006-07 piti olla Mission 2007 -projektin huipentuma. Sellaista siitä ei tule. Mutta jyväskyläläistä palloilutilannetta on syytä tarkastella juuri nyt vähän laajemmassa vinkkelissä. Joni Vesalainen siirtyi JYP:n markkinointipäällikön paikalta JJK:n seurajohtajaksi. Vesalainen itse totesi, ettei lähtenyt JYP:stä mihinkään vaan siirtyi jääkiekkopuolelta jalkapallopuolelle.

Jyväskylän Palloilijat perustettiin vuonna 1923. Jääkiekko ja jalkapallo lähtivät omille teilleen vasta 54 vuotta myöhemmin.

Vesalaisen työpaikan vaihto tapahtui lämpimissä väleissä ilman eripuraa. JJK:n puheenjohtaja Janne Särkkä puolestaan näkee JYP:n äärimmäisen kiinnostavana yhteistyökumppanina, vaikka myöntääkin, että seurat painivat ainakin vielä aivan eri sarjoissa. Synergiaetuja voidaan silti löytää nopeastikin.

JYP:n toimitusjohtaja-pääomistaja Jukka Seppäsen sydämen valittu on muuten alun perin jalkapallo ennen jääkiekkoa. Joni Vesalaisen mielestä Hippoksella pitäisi olla jalkapallolle pyhitetty stadion. Seppänen on surrut Hurrikaani-ravintolan olematonta kesäkäyttöä. Hippoksella palloileva JJK voisi piristää tätä tilannetta kummasti.

Kuva on vielä utuinen, mutta miksipä ei? Kovalla ja järkevällä työllä. Ja hyvällä tuurilla. Ehkä Jyväskylän Palloilijoiden 90-vuotisjuhlia voidaan viettää tukevasti jalkapalloliigassa seisovan JJK:n ja lätkäliigassa vielä tukevammin patsastelevan JYP:n voimin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.