Ensi vuonna nousu jatkuu

Aika rohkea on otsikkoni. Mutta osakekurssien nousu vuonna 2009 ei mielestäni ole ollut erityisen vahvaa. Helsingin pörssin painorajoitettu indeksi on noussut vuoden alusta 40 prosenttia, mikä on tietysti hyvä lukema, mutta viime vuoden osakekurssien puoliintumiseen nähden se ei paljon ole. Nyt ollaan viime vuoden syyskuun alun tasoilla ja jo silloin elettiin taantumapeloissa. Nyt on menty monta kuukautta sivuttaisliikkeessä, joten eiköhän nousuvaraa ole vielä jäänyt.

Erityisesti vuoden alku voi olla osakkeiden nousun kannalta vahvaa aikaa. Luulen, että monen sijoittajan mielessä on osakeriskin lisääminen varsinkin, jos uutisvirta tukee talouskasvun piristymistä.

Esimerkiksi pankkiiriliike Morgan Stanley arvioi, että amerikkalaisia osakkeita mittaava S&P500-indeksi kiipeää 1 200 pisteeseen eli noin kymmenen prosenttia ensi vuoden loppuun mennessä parhaimman nousun osuessa juuri vuoden alkupuolelle. Kymmenen prosenttia on kyllä tylsän varovainen arvio, jos tulosten odotetaan kasvavan myös vuoden 2011 aikana.

Sen sijaan korkotuotot voivat jäädä mataliksi, mutta korkoluokkien väliset erot voivat olla kuluvan vuoden tapaan suuria.

Valtioriski voi tuottaa heikosti, mutta yrityslainat riskiottohalun, siis ahneuden, kasvaessa hyvin.

JOULUKAUPASSA ON nähty merkittävä muutos. Tänä vuonna entistä useampi suomalainen täyttää toivelistaa internetin avulla. Minäkin sillä tavalla Joulupukkia autoin.

Kauppojen ovensuukyselyt eivät kerro koko totuutta kansalaisten rahankäytöstä, sillä merkittävä siivu hankinnoista tehdään kotikoneilta. Netistä on tullut aito kilpailija perinteiselle kaupalle, sillä tuotteiden ollessa samoja ostamisen helppous ja hinta ovat nettikaupan puolella. Hypistelyä tai sovittamista vaativat tuotteet ovat asia erikseen.

Joulukauppa kuvaa hyvin kuluttajien luottamusta. Jos oma talous on hyvässä kunnossa eikä ensi vuosikaan näytä heikolta, uskaltaa lahjoihin ja eväisiin laittaa rahaa.

EUROOPAN UNIONI on sitoutunut 20 prosentin päästövähennyksiin vuoteen 2020 mennessä.

Kööpenhaminassa Tanskassa on kokoonnuttu isojen asioiden äärelle, ja arviot Suomelle lankeavan laskun suuruudesta ja jopa etumerkistä vaihtelevat.

Metalliala kärsii, jos energiankäytöstä lisälaskutetaan.Voittajia voivat olla uusiutuviin energiamuotoihin ja esimerkiksi jätteiden käsittelyyn ja niiden hyötykäyttöön erikoistuneet yhtiöt.

Kirjoittaja on osakekaupan ammattilainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.