Ensi vuosi näyttää hyvältä

Ensi vuosi näyttää Suomessa valoisalta. Tuloratkaisut näyttävät syntyvän ja ihmisten palkat kohoavat maailman näkymiin verrattuna yllättävän paljon. Korot ovat erittäin alhaalla, joten asuntolainallisten kulut pysyvät historiallisen pieninä.

Työllisyyskin näyttää kohtuullisen hyvältä ja verotus siedettävältä. Siksi ei olisikaan yllätys, jos kotimainen kysyntä on ensi vuonna melkoisen hyvää.

Meidän suomalaisten ei kannata liikaa synkistellä maailman menoa. Lienee kuitenkin selvää, että Euroopan velkakriisi purkautuu hiljalleen joko inflaation tai deflaation kautta.

Deflaatiomallissa Euroopan vahvat maat (kuten Suomi) pakottavat velkamaat tiukalle talouskuurille, siis deflaatioon. Se voi johtaa siihen, että eurosta tulee vain pohjoiseurooppalainen valuutta. Inflaatiomallissa valtioiden velat maksetaan keskuspankkien setelirahoituksella. Euro heikkenee ja vientikysyntä nousee.

Deflaatiomallissa maksajia ovat velkamaiden kansalaiset kurjine näkymineen. Inflaatiomallissa vahvojen maksu lankeaa vahvojen maiden ihmisille, kun hinnat nousevat.

Yksi kuitenkin lienee varmaa Suomessa. Verot nousevat tällä vuosikymmenellä reippaasti, kun julkinen puoli paikkaa meilläkin talousongelmiaan.

PEURUNKA avaa joulukuun 1. päivä uuden kylpylän. Vanha kupla on purettu maan tasalle mutta entinen vastavirta-allas oheisaltaineen on uudistettuna tallella. Rakennus on uusi ja uutta on myös Pohjoismaiden pisin vesiliukumäki.

Laskijat lähtevät liukuun 15 metriä korkeasta tornista, alamäkeä on 130 metriä. Pian tiedetään, millaista vauhti kourussa on.

Se on jo nyt selvää, että avaruusteemaisessa kylpylässä on paljon näyttö- ja valotekniikkaa.

Peurunka on kehittynyt viime vuosina hienosti. Se on pysynyt vähintään ajassa tai on ehkä taas aikaansa edellä vähän samoin kuin jo kuplan valmistuttua 1970-luvulla.

SUSANNA HUOVINEN (sd.) on nousemassa Suomen voimisteluliiton (Svoli) puheenjohtajaksi tänään lauantaina. Puheenjohtajasta äänestetään liiton syyskokouksessa Helsingissä.

Svoli on yksi liikunnan mahtiliitoista. Siihen kuuluu 124 000 jäsentä yhteensä noin 390 seurassa. Näillä luvuilla se on Suomen toiseksi suurin lajiliitto ja maamme suurin aikuisten liikuttaja. Lasten ja nuorten liikuttajana Svoli on maamme kakkonen.

Huovinen on urheilusukua. Hänen isänsä Erkki Huovinen oli pitkään Jyväskylän kaupungin liikuntapuolen vetäjä.

Huovinen jatkaa sosiaalidemokraattisten liikuntaihmisten vahvaa perinnettä Jyväskylässä. Nykyisin Turussa tyttärensä lähellä asuva Kalevi Olin (sd.) oli pitkään Työväen urheiluliiton (TUL) puheenjohtaja. Hän oli myös työväenurheilun kansainvälisen liiton puheenjohtajana.

Olin taitaa edelleenkin olla vahvasti veteraaniurheilun hommissa mukana. Hän on järjestämässä huhtikuuksi 2012 veteraaniyleisurheilun hallimaailmanmestaruuskilpailuja Jyväskylään.

Jyväskylän liikunnalliset perinteet ovat vahvat.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Ämmä hallitus?

Kolumni: Holtittomat kuskitko muka hauskoja?

Kolumni: Jyväskylä vs. Buenos Aires

Marin tekee ruuhkaa vihervasemmistoon

Kolumni: Taksien hinnat pysyivät, mutta palvelu huononi

Kolumni: Muunneltua totuutta laseilla ja ilman

Antenni: Lapseni löysi Youtubesta mainiot esikuvat

Haittamaahanmuuttajat söivät eläkeparannukset

Kolumni: Työehtojen shoppailu on vasta alussa

Kolumni: Itsenäisyyspäivä epäperinteisin menoin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.