Ensimmäinen lippu lasketaan

Uudenvuoden aattona lasketaan Ilmavoimien Teknillisen koulun lippu viimeisen kerran Hallissa. Varuskunta lakkaa ja lentoteknillinen koulutus siirtyy Ilmasotakouluun Tikkakoskelle. Sotilaiden laajempi läsnäolo Jämsässä päättyy. Vuoden päästä sama on edessä Keuruulla kun Pioneerirykmentti lakkautetaan.

Hallin varuskunnan rakennustyöt aloitettiin vuonna 1965 ja ensimmäiset varusmiehet astuivat palvelukseen vuonna 1972. Ilmavoimien Koelentokeskus, entinen Koelentue, oli siirtynyt kokonaisuudessaan Halliin jo 1960-luvulla.

Halli kuului Kuoreveden kuntaan, joka yhdistyi Jämsään vuonna 2001. Hallin varuskunta on silti aina ollut myös Jämsän lähi- tai kotivaruskunta, onhan moni varuskunnan työntekijä asunut Jämsässä ja lentokoneiden ääni ja liikkeet tuttuja myös Jämsän taivaalla. Ilmavoimien sinipukuiset, maastopukuiset ja joskus myös lentohaalariset ovat olleet arkinen näky katukuvassa. Nämä näyt vähenevät, tuntuma sotilaisiin etääntyy.

Suurin huoli on työpaikkojen häviäminen. Niistä valtaosa siirtyy Tikkakoskelle, tosin osa työntekijöistä asuu yhä Jämsässä, mutta voi kuvitella, että heidänkin määränsä vuosien mittaan vähenee.

Kuuluisa tuhannen taalan kysymys kuuluu, mitä tilalle? Alueet omistava Senaatti-kiinteistöt kaupittelee varuskuntia yhtenä kokonaisuutena, mutta harvassapa kokonaisten varuskuntien ostajia on.

Sellainen ihme tosin koettiin, kun Pohjois-Karjalan Prikaatin niinikään vuoden lopussa tyhjilleen jäävä Kontiorannan varuskunta myytiin rakennus- ja kiinteistöalan yritykselle 1,1 miljoonalla eurolla. Alueelle suunnitellaan asuntoja ja yritystoimintaa yhdessä kunnan kanssa.

Hallin varuskunnassakin on nähty kiinnostuneita katselijoita ja kyselijöitä. Jotkut rakennukset menisivät tiettävästi heti kaupaksi ja viestit kertovat että Senaattikin saattaisi luopua tiukasta pakettivaatimuksesta ja suostua palasina myyntiin. Se vaatii kuitenkin kaavoitusta ja kunnallistekniikka koskevia järjestelyjä, joissa kaupungin on kannettava oma kortensa kekoon. Talousvaikeuksissa oleva Jämsä ei taas mielellään investoisi, ellei maksajia eli yrityksiä löydy. Toiveikkuutta on kuitenkin ilmassa.

Keuruulla painitaan samojen asioiden kanssa. Korvaavan toiminnan etsimisessä on ajoissa on oltu liikkeellä Ampumaurheilukeskushankkeessa, jossa varuskunnan ampumarata-alue ja osa kiinteistöistäkin tulisi kansallisen ampumaurheilukeskuksen käyttöön. Hanke on erittäin tervetullut, sillä ampumaharrastus ja -radat on maassa ajettu yhä ahtaammalle, josta kärsii urheiluammunnan ja metsästyksen lisäksi maanpuolustus.

Puolustusvoimat vakuuttelee, että reservin merkitys korostuu puolustusvoimauudistuksessa. Mitenkä reserviläiset ylläpitävät taittojaan, jos sitä vaikeutetaan koko ajan? Reserviläisammunta vaatii paikkoja, joissa voi harjoitella monipuolisesti, ei vain staattista asentoammuntaa katon alta.

Hallin ampumaradan ympäristölupa uusittiin hiljattain. Ratakatokset on kuitenkin jo purettu, mutta ampumapaikaksi se yhä soveltuisi. Ei se mitään korvaavaa yritystoimintaa olisi, mutta sille tärkeänä pidetylle reserville se kyllä riittäisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.