Ensin syvä hiljaisuus, sitten pitkä litania

Kun hallituspuolueen kansanedustajalta kysyy hallituksen merkittävimmistä laeista, seuraa hetken hiljaisuus. Toki he mainitsevat talouden kuntoon laittamisen, työllistämiskynnyksen alentamistoimet sekä kilpailukykysopimuksen.

Yksittäisten lakien ”etsiminen” vie kuitenkin hetken aikaa, sillä kirjo on laaja ja kansanedustajat ovat uppoutuneet omien valiokuntiensa asioihin. Painopisteet vaihtelevat sen mukaan, missä valtaa käyttää oman puolueen ministeri.

Siniset kehuvat heti Lex-Lindströmiä eli ikääntyneiden työttömien kertaluonteista eläketukea. He korostavat myös auto- ja tuloverojen kevennyksiä kuten kokoomuslaisetkin.

Keskustassa nostetaan esiin perhekeskusten perustamiset ja toisen asteen koulutusuudistukset. Lisäksi muistutetaan asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) työstä. Ilmastopolitiikassa Suomi on ollut kokoaan suurempi maa.

Kokoomuksessa hehkutetaan lukiouudistusta ja varhaiskasvatuslakia. Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) saa kehuja, kun hän on kiristänyt seksuaalirikosten rangaistuksia ja pannut pikavipit kuriin. Kiitosta tulee siitäkin, ettei ajokortti lähde enää hyllylle pienistä ylinopeussakoista ja metsästyslakeja on joustavoitettu.

Usea edustaja iloitsee tulorekisteristä ja siitä, että rintamaveteraaneille turvataan samat koti- ja avopalvelut, jotka sotainvalideille on taattu.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .