Entä kun ääri-islam saa oman ydinaseen?

Pakistanin presidentti, sotilaskaappauksella asemansa hankkinut kenraali Pervez Musharraf laillisti valtansa äänestyksessä, jossa ylivoimainen enemmistö valitsijoista asettui hänen toiselle virkakaudelle valintansa taakse. Äkkiä ajatellen valinta näytti merkitsevän Musharrafin aseman vahvistumista, mutta monista syistä johtuen kävi päinvastoin.

Jatkuvasti maansa korkeinta oikeutta ja tuomarikuntaa vastaan asetettu presidentti joutui luopumaan laillisuuden nimissä armeijan ylipäällikkyydestä. Hänen oli myös hyväksyttävä syrjäytettyjen poliittisten voimien paluu: vahvistaakseen asemaansa Musharraf joutuu tekemään jonkinlaisen kompromissin ja yhteistyösopimuksen armahdetun entisen pääministerin Benazir Bhutton kanssa.

Mutta sellainenkaan sopimus ei takaa Musharrafin vallan horjumattomuutta. Pakistanin hajanaisen ja sekavan yhteiskuntarakenteen ainoa järjestäytynyt voima on nimittäin armeija, ja sen johtamisesta presidentin oli pakko luopua.

OMAN OSUUTENSA Yhdysvaltain liittolaisena käymästään "sodasta terrorismia vastaan" Musharraf näyttää hävinneen. Näin on käynyt siitäkin huolimatta, että Pakistanin armeija kertoi vielä viime viikonvaihteessa surmanneensa taisteluhelikoptereita käyttäen satoja taleban-liikkeen taistelijoita Afganistanin rajalla sijaitsevilla itsehallinnollisilla heimoalueilla.

Heimoalueiden tärkeimmät maakunnat, Etelä- ja Pohjois-Waziristan, ovat kuitenkin tiukasti oikeauskoisten pyhän sodan taistelijoiden hallussa. Molempiin on julistettu uusi yhteiskuntajärjestys: ne ovat nyt islamilaisia kalifikuntia. Sitä myötä naisten kasvot mainostauluista on peitetty, DVD-elokuvat ja musiikkinauhoitukset poltettu ja sharian laki on pantu voimaan. Ehkä merkittävintä on, että kaikenlaisten aseiden kopioita tuottava käsityöläisten kaupunki Darra Khyberin solan Pakistanin puoleisessa päässä takoo nyt pyhän sodan välineitä.

JOKA MUISTAA menneitä, voi huomauttaa, että talebanit ja Al-Qaeda ovat Pakistanin tiedustelupalvelun ISI:n ja Yhdysvaltain CIA:n yhteisten sivistysponnistelujen tuotteita. Niitä tarvittiin, kun Neuvostoliitto ajettiin ulos Afganistanista.

Tänään (Terror Free Tomorrow-tutkimuslaitoksen tekemän mielipidetiedustelun mukaan) 66 prosenttia kaikista pakistanilaisista uskoo, että Yhdysvallat käy sotaa islamia vastaan. Osama bin Laden saa täyden tuen 46 prosentilta vastanneista, mutta Musharrafin kannatus oli viime elokuussa vain 38 prosenttia.

Jos kansan ääntä kuullaan, talebanit tai ylipäätään "oikeauskoiset" ottavat poliittisen vallan Pakistanissa haltuunsa. Silloin äärimmäisen islamin kalifeilla on käytössään tietonsa Euroopasta luvatta lainanneen tohtori A. Q. Khanin kehittämät ydinaseet, joiden kuljettamiseen pohjoiskorealaiset toverit ovat ystävällisesti kaupitelleet ohjustekniikkansa.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen ulkomaantoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.