Epäröijien äänin pääministeriksi

M ari Kiviniemen edellytykset keskustan tuoreena puheenjohtajana ovat paremmat kuin yleisesti kuvitellaan. Häntä ei valittu keskustan johtoon suuren hurmoksen vallassa vaan kasvojen nuorentajana ja jäljelle jääneenä vaihtoehtona.

Keskustan puheenjohtajuus oli pedattu Paula Lehtomäelle. Hänen kieltäytymisensä avasi vuoden vaihteessa uuden tilanteen. Kakkosketjun Kiviniemestä tuli todellinen vaihtoehto.

Johtoon oli myös lähes Mauri Pekkarisen mentävä aukko. Keskustaväki kuitenkin äänesti tuoreita kasvoja.

Kiviniemeltä ei odoteta ihmeitä. Moni on hänen suhteensa epävarma. Juuri tässä on Kiviniemen vahvuus. Häneltä ei heti odoteta huikeita tuloksia. Niinpä niiden ylittäminen on mahdollista. Jos näin käy, Kiviniemi voi olla pitkäaikainen keskustan puheenjohtaja.

Kiviniemi, 41, on ammattipoliitikko. Opiskelijapolitiikan kautta noussut Kiviniemi on määrätietoinen, ahkera ja luotettava. Päättäjänä hän on välillä epävarma.

Hän on poliittiselta linjaltaan liberaali, mutta elämänarvoissa on konservatiivisuutta. Ulkoisesti hyvä asema ja perhe ovat olleet hänen tavoitelistallaan. Mies, Juha Louhivuori on hyvätuloinen mainostoimistoyrittäjä. Lapsia on kaksi.

Kiviniemi ei esiinny juurikaan perheensä kanssa. Esimerkiksi valtiopäivien avajaisten avecina on ollut jopa isä Antti Kiviniemi. Isä-Kiviniemi on särmikäs broileritilallinen.

ALLE 50-VUOTIAAT ovat nousseet valtaan. Kokoomuksen Jyrki Katainen on 38-vuotias, SDP:n Jutta Urpilainen 34-vuotias, vihreiden Anni Sinnemäki 36-vuotias ja vasemmiston Paavo Arhinmäki 33-vuotias. Perussuomalaisten Timo Soini (48) on hieman vanhempi.

Kiviniemi on helsinkiläinen poliitikko. Hän on asunut pitkään Töölössä ja ollut Helsingin kunnallispoliitikko. Urpilainen on kokkolalainen. Kataisessa on vielä siilinjärveläistä hajua.

PUOLUEKOKOUSVÄKI käänsi tylysti kasvonsa puoluesihteeri Jarmo Korhoselle. Rökäletappion tunnelma näkyi jo ennen äänestystä. Korhonen käyskenteli suurhallin takarivissä. Vielä kaksi vuotta sitten Joensuussa hän käänsi ahdistetun aseman voitoksi.

Korhonen katosi nopeasti kuvasta ja on jo Ruunalla kalassa.

MATTI VANHANEN jätti keskustan johdon ja pääministeriyden tyynesti. Hänen läksiäispuheensa ei käynyt liikutuksen puolella niin kuin Esko Ahon aikanaan.

Vanhanen jää poliittiseen historiaan vahvana pääministerinä. Yksityiselämän kohut eivät tätä kuvaa tärvää. Puoluejohtajana hän ei ollut parhaimmillaan.

Puolueen eripura söi Vanhasta ja vaalimenestystä.

KOKOOMUKSEN puoluekokous oli eilen Jyväskylässä statistin roolissa. Katse oli keskustassa. Mutta ei Paviljongista taidettu pahalla Lahteen katsoa.

Kiviniemen valinta nostaa nykyisen hallituspohjan jatkomahdollisuuksia. Jos keskustan kannatus lähtee nousuun, Kiviniemi ja Katainen ehkä hakevat yhteistä hallituspohjaa. Heidän poliittiset linjansa ovat niin lähellä toisiaan.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.