Erottamispäätös on kova isku Torssoselle

Kohut ovat viime aikoina seuranneet Teemu Torssosta, perussuomalaisten jyväskyläläistä kuntapoliitikkoa. Viime vuoden keväällä Torssonen pyrki perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaaksi mutta jäi puolueen Keski-Suomen piirikokouksessa äänestyksen jälkeen valitsematta. Piirin johto tulkitsi tuloksen lopulliseksi hylkäykseksi ehdokkuudelle ja syksyllä esti siihen vedoten Torssosen toisen yrityksen päästä ehdolle.

Ehdokkuuden estäminen kärjisti erimielisyyksiä piirin johdon sekä Torssosen ja hänen tukijoidensa välillä, ja asia nousi julkisuuteen. Kiista syveni. Torssonen ja häntä tukenut Laukaan kunnanvaltuutettu Jani Oksanen ruotivat piirin johdon toimintaa tammikuussa julkaistulla videolla varsin kriittiseen sävyyn.

Uusin käänne on perussuomalaisten puoluehallituksen tällä viikolla julki tullut päätös erottaa Torssonen puolueesta. Puolue ei ole julkisuudessa eritellyt erottamisen tarkkoja perusteita, mutta Torssonen on. Hänen mukaansa perusteiksi on mainittu puoluetta vahingoittaneet julkiset esiintymiset, käytännössä etenkin Oksasen kanssa tehty haastatteluvideo ( KSML 30.5.).

Puoluehallituksen päätös on kova isku Torssoselle. Puheenjohtaja Jussi Halla-ahon tukijoihin jo ennen tämän valtaannousua kuuluneen Torssosen on tähän asti voinut olettaa saavan puoluejohdolta jonkinasteista ymmärrystä kiistoissaan Keski-Suomen piirin johdon kanssa. Erottaminen osoittaa, ettei näin olekaan.

Torssosen ja Keski-Suomen piirin johdon välisen kiistan on tulkittu pohjautuvan perussuomalaisten pitkäaikaiseen jakautumiseen. Vaikka yksiselitteistä jakolinjaa ei vuoden 2017 hajoamisen jälkeen enää olisikaan, vaikuttavat moderni kansallismielisyys ja perinteinen maaseutupopulismi puolueessa yhä rinnakkain.

Tästä näkökulmasta Torssosen helmikuussa julkistama päätös pyrkiä puoluesihteeriksi vaikutti yritykseltä irtautua ”soinilaisemman” piirin kahleista ja edetä tätä kautta kohti ”halla-aholaisempaa” puoluejohtoa. Erottamispäätös vei pohjan paitsi puoluesihteeripyrkimyksiltä, myös koko asetelmalta.

Keski-Suomen piirissä nihkeää suhtautumista Torssoseen on joskus perusteltu tämän väitetyillä kytköksillä äärioikeistoon. Kaikissa perussuomalaisten piireissä ääriyhteyksien tai ääriajattelun suhteen ei olla oltu yhtä tarkkoja, joten näillä syillä tuskin on tekemistä erottamisen kanssa.

Sitä vastoin Torssonen on profiloitunut ideologisena ja periaatteellisena poliitikkona, jolla on vahva näkemys siitä, mitä kansallismielisyys on. Lisäksi hänen ideologisuutensa ulottuu eläin- ja luonnonsuojeluun, joita kohtaan perussuomalaisissa ei aina ole tunnettu ymmärrystä. Ei ole yllätys, että törmäyksiä tapahtuu puolueen sisälläkin ja osa niistä päätyy julkisuuteen.

Mutta yllätys on, että tilanne kärjistyi erottamiseen asti. Joko perussuomalaiset on odottamattoman tarkka julkikuvansa yhtenäisyydestä, tai sitten kaikkia syitä ei julkisuudessa ole kerrottu.

Kirjoittaja on va. pääkirjoitustoimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .