(Esi)merkillisiä (v)esikuvia jätkäjunnuille

Suomalaiset kiekkoleijonat yllättivät suomalaiset faninsa juhlimalla maailmanmestaruutta railakkaaseen tapaan, osin vahvassa humalassa. Tuskinpa. Eivätköhän suomalaiset olettaneet, että kiekkomiehet juhlivat maailmanmestaruutta juuri humalassa, koska se nyt vaan on suomalaisten tapa. Ministeri Wallin "paheksui" julkisesti asiaa virkansa puolesta, mutta ei hänkään uskaltanut ääneen torua kiekkomiehiä, koska se olisi ollut poliittinen itsemurha. Herää vain yksi kysymys: mistä tämä kaksinaismoralismi Suomessa oikein kumpuaa? Ikään kuin suomalaiset nuoret eivät oppisi ryyppäämään ilman (esi)merkillisiä kiekkoilijoitakin ja ikään kuin kiekkoilijat eivät olisi suomalaisia siinä, missä muutkin. Sekin tiedetään, että urheilujärjestö puuttuu örveltämiseen vasta silloin, kun se alkaa näky pankkitilillä. Mutta miten esimerkiksi kiekkoleijonia tukeva Hartwall voi paheksua ryyppäämistä?

??? Kiekkoleijonien Torilla tavataan -juhlan jälkeen on Antero Mertaranta päättänyt tehdä uuden biisin? Sen nimeksi tulee Humalaa, Leijonat, humalaa!

VAKAVAMMIN ottaen kiekkokulta paljasti jälleen kerran, mistä urheilussa myös on kyse. Samaan aikaan kun suomalaiset juhlivat maailmanmestaruutta, Suomi sitoutui EU:n taloustalkoisiin. Sopiva aika tehdä sopimus, kukaan ei kiinnittänyt siihen mitään huomiota. Tai kiinnittikö joku huomiota siihen, että vasta Suomen poikkipuolinen sana ennen lainatakuusitoutumista herätti muut EU-maat edes pohtimaan mahdollisia takuita. Järkyttävää?

??? Mistä kiekkoleijonien paluu muistutti lentokentän punaisella matolla? Pasi Nurminen meni jo maalivahtina herkästi maihin.

SARJASSAMME urheilun älyttömyyksiä on myös se uudistus, jossa juniorifutiksen vanhemmille aletaan jakaa katsomossa varoituskortteja, jos nämä arvostelevat tuomaria. Tuomareiden (rakentava) arvostelu pitää kuulemma siirtää nettiin, siksi katsojille jaetaan verkko-osoitetta. Tuomaritoiminta on osa urheilutapahtuman kokonaisuutta ja jos ei kestä arvostelua, aina voi aloittaa pitsinnypläyksen.

??? Nyt on selvinnyt, että Ilmavoimien hävittäjäsaattue kotiin palanneille Leijonille oli väärinkäsitys? Finnairin kapteeni luuli shopertaneen Timo Jutilan puhuneen ilmavoimishta, kun hän itse asiassa puhuikin ilmaveivishtä.

YRITTÄMISESSÄ on Suomen tulevaisuus, sanotaan. Mitähän tuosta tulevaisuudesta pitäisi ajatella sen jälkeen, kun on selvinnyt, että jopa 16 000 pienyrittäjää on huijattu puhelinestolla, joka ei toiminut. Vahvoissa käsissä tuntuu yrittäminen Suomessa olevan, jos noin moni menee lankaan. Lisäksi voi kysyä, mitä yritys luulee voittavansa puhelinestolla, jos tavoitteena on saada mahdollisimman paljon asiakkaita, esimerkiksi puhelimella.

??? Nyt, kun kohdunvuokraus on tulossa mahdolliseksi, pitää enää sopia yhdestä asiasta? Mikä on tässä tapauksessa kohdullinen vuokra?

TUOREEN tutkimuksen mukaan suomalaisten mielestä hyvä terveys, sujuva arki, oikeudenmukaisuus, turvallisuus ja mielekäs työ ovat hyvän elämän tärkeimmät tekijät. Tosin nämä asiat toteutuvat ihmisten elämässä kovin harvoin. Mikähän puolue tarttuisi näihin asioihin EU-asioiden, kestävyysvajeen, ydinvoiman lisärakentamisen, kuntaliitosten ja Itämeren-kysymysten sijasta?

??? Mitä sanoi sotaharjoituksissa kuulonsa toisesta korvasta menettänyt tykkimies kuultuaan oikeuden päätöksen? Täh!

OPISKELUAIKOJEN tutorini Aki Kaurismäki, joka opiskeli Tampereella journalistiikkaa, mutta josta tuli elokuvaohjaaja, on kuin kotonaan Cannesissa leffafestareilla. Se ei ole ihme, sillä kännissä mies oli Mansessakin kuin kotonaan.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen Tänään-osaston tuottaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.