Espanja alkoi pelottaa

Vaikea uskoa, että vielä viisi vuotta sitten Espanjan talous oli hyvässä kunnossa. Se täytti EMU-kriteerit ja oli nousemassa talousmahtina Saksan, Ranskan ja Italian rinnalle. Kaikki muuttui, kun finanssikriisi puhalsi velkakorttitalon kumoon.

Viime vuosien rakennushuuma perustui Espanjassakin velkarahoitukseen ja voimakkaasti taseitaan paisuttaneet pankit ovat huonossa hapessa. Korkojen nousu on ollut niille ikävä uutinen, sillä ne tekevät tappiota EKP:n halparahalla ostetuista oman valtionsa lainapapereista. Ympäri Espanjaa ja etenkin aurinkorannoilla on tuhansia kiinteistöjä polkumyynnissä. Älä vielä osta eläkemajaa, vaikka hinnat alkavat houkutella.

Työttömyysaste on korkea eikä nuorisoa naurata, kun joka toinen heistä on työttömänä. Maahanmuutto Afrikasta lisää painetta. Tuore hallitus haluaa tasapainottaa talouden, mutta se ei Serranon perhettä miellytä. Kukaan ei ole turvassa palkkojen ja etuuksien leikkauksilta.

 

Kreikka on ollut pari viikkoa pois talousotsikoista, ja Espanja on ottanut sen paikan sijoittajien pahimpana painajaisena. Sen pelätään epäonnistuvan vakautusaikeissaan ja ajautuvan maksuvaikeuksiin. Espanjan velkataakka on kolminkertainen Kreikkaan verrattuna, ja se velkaantuu lisää kymmenen miljardin euron kuukausitahtia. Sen pelastaminen olisi kallis urakka, mihin eivät jo sovitut palomuurit riitä.

Espanja voi veloistaan selvitä. Tärkeää on, että tuoreella hallituksella on selkeä suunnitelma. Toivottavasti siihen voi luottaa. Historia on epäilijän puolella.

 

Nokian kohtalo Yhdysvaltain kännykkämarkkinoilla voi ratketa pian. Nokia lanseerasi uuden Windows-pohjaisen Lumia 900-älypuhelimen pääsiäissunnuntaina. Uusi Lumia tuli myyntiin AT&n myymälöissä ja sille luvattiin paljon näkyvyyttä kalliin mainoskampanjan myötä. Olisiko tempauksen voinut aloittaa sellaisena päivänä, kun kaupat ovat auki?

Lumia on halpa, sillä sen saa 99 dollarilla. Jenkkityyliin kyseessä on kahden vuoden kytkykauppa operaattorin kanssa.

Yleensä tämän tasoiset älypuhelimet maksavat amerikkalaisille 200–300 dollaria ja nekin yleensä palvelusopimukseen liitettyinä.

Nokian markkinaosuus on Yhdysvalloissa mitätön, ja jos tämä koitos epäonnistuu, Nokian on hyvin vaikea enää koskaan amerikkalaiskuluttajia lähestyä. Valitettavasti Nokia ei ole kovinkaan hyvin onnistunut uusien tuotteiden esilletuonnissa. Kuka muistaa N-Gage-pelikapulan, joka epäonnistui peräti kahdesti? Onneksi tällä kertaa kaksi jenkkijättiä on Nokiaa taluttamassa.

 

Nokia varoitti tuloksestaan pyhien jälkeen. Varoitus ei liittynyt Amerikan valloitukseen. Nokialaiset eivät käy enää kaupaksi entiseen tahtiin edes Aasiassa. Nokian vahva kassa sulaa kilpaa lumen kanssa.

Markkinoilla on oltu tyrmistyneitä Nokian tuloksen kehnoudesta. Myyntisuosituksia on sadellut. Nokian yhtiökokouksesta 3. toukokuuta tulee jännittävä tilaisuus. Nokian osaketta kannattaa omistaa vasta sitten, kun Windows-strategian onnistuminen on todistettu.

 

Kirjoittaja on strategi, salkunhoidosta vastaava johtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.