Etelä-Italian kuolinkamppailu

On taas se aika vuodesta, jolloin Etelä-Italia täyttyy elämästä. Elokuun lomilla Calabrian, Apulian, Sisilian ja muiden etelän alueiden kadut ja rannat täyttyvät viininmaistajaisista, rantabileistä, rihkamakauppiaista ja kyläjuhlista.

Pikkukylien asukasmäärät moninkertaistuvat, kun pois muuttaneet nuoret palaavat perheineen synnyinpaikkaansa. Rannat ovat täynnä elämää ja ravintoloiden ja baarien kassakoneet soivat, varsinkin italialaisten juhannuksena eli elokuun puolenvälin ferragostona.

Vahinko vain, että etelän onnenhetket kestävät vain muutaman viikon. Kirjoitan tätä calabrialaisessa pikkukylässä ja tiedän, että jo elokuun loppupuolella monet rantabaarit alkavat sulkea oviaan, vaikka hellesää vielä jatkuisi. Kun kesälomat päättyvät, iso osa italialaisista sulloutuu takaisin autoihinsa ja palaa kotiinsa Milanoon, Torinoon tai Roomaan.

Muun aikaa vuodesta Etelä-Italialla ei mene hyvin. Etelän teollista kehitystä edistävän Svimez-yhdistyksen vuotuinen raportti kertoi, että vuosien 2000 ja 2013 välillä Etelä-Italian talous kasvoi puolta hitaammin kuin EU:n murheenkryynin Kreikan talous.

Joka kolmas Etelä-Italian asukas on vaarassa pudota köyhyysrajan alle, kun maan muissa osissa vaarassa on joka kymmenes. 20,5 prosenttia oli vuonna 2014 työttöminä, ja vain joka viides nainen käy töissä.

Mutta eivät naiset taida olla kotona hoitamassa lapsiakaan, sillä syntyvyys on pudonnut 150 vuoden takaiselle tasolle.

Mafiakirjailija Roberto Saviano kirjoitti raportin julkistamisen jälkeen pääministeri Matteo Renzille avoimen kirjeen, jossa hän vetosi tekemään tilanteelle jotain. Edes mafiat eivät enää sijoita etelään, Saviano väitti. Hän ei toivonut avustusrahaa, vaan etelässä työskentelevien yrittäjien olosuhteiden parantamista esimerkiksi byrokratiaa ja verotusta helpottamalla.

Vaikka Etelä-Italian heikko tilanne ei sinänsä ole mikään uutinen tai yllätys, sai raportti italialaispoliitikkoihin eloa.

– Lakataan valittamasta ja kääritään hihat, Renzi vastasi.

Nyt suunnitelmissa on etelän infrastruktuurin kuten satamien ja tieverkon vahvistamista. Selvitettävänä on myös se, miksi etelällä on yhä käyttämättä lähes sata miljardia EU:n myöntämiä tukirahoja.

Renzi on luvannut paljastaa suuren suunnitelmansa etelän talouskasvun vauhdittamiseksi syyskuussa, kun parlamentti palaa töihin. Italialla ei ole varaa antaa osan maata näivettyä pelkäksi lomaparatiisiksi, jossa ei ole työpaikkoja ja jossa ei ole varaa enää synnyttää lapsia.

Kirjoittaja on Italiassa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.