Euroopan aikapommi

Euroopan unionin työministerit kokoontuvat tänään Berliiniin pohtimaan, kuinka purkaa maanosan tikittävä aikapommi: nuorisotyöttömyys. Ministerien on tarkoitus hyväksyä yhteinen päätösasiakirja nuorisotyöttömyyden vastaisista toimenpiteistä.

Suomi vaatii tilaisuudessa nuorisotakuusuosituksen toimeenpanoa kaikissa EU-maissa sekä unionin rahoituksen suuntaamista nuorten työllisyyden edistämiseen.

Eurooppa-neuvoston kokouksessa kesäkuun lopussa linjattiin, että EU-maat hakevat apua nuorisotyöttömyyden nujertamiseen helpottamalla pienyritysten rahoitusta. Esimerkiksi Euroopan investointipankki voisi sijoittaa yrityksiin, jotka työllistävät nuoria. Onhan jäsenmaiden omistaman pankin periaatteena lainata rahaa edullisilla ehdoilla hankkeisiin, jotka tukevat EU:n tavoitteita.

Pankkien lainanannon kiristyessä on järkevää tukea yritysten investointeja ja sitä kautta työllisyyttä. Kaikille nuorisotyöttömyyden pahiten koettelemille maille on tyypillistä pienten ja keskisuurten yritysten suuri merkitys työllistäjinä.

EU:n yrityksistä peräti 99 prosenttia on pk-yrityksiä, ja näistä 92 prosenttia on alle kymmenen työntekijän mikroyrityksiä. Yli kaksi kolmasosaa yksityisen sektorin työpaikoista on pk-yrityksissä, joten niillä on ratkaiseva vaikutus talouskasvuun sekä työnantajina että innovaatioiden tuottajina.

Kansanedustaja Eila Tiainen (vas.) ehdotti Suomen nuorisotakuuta vientituotteeksi koko EU:n alueelle (Ksml 30.6.).

Nuorille räätälöidyt täsmäpalvelut ja koulutustakuu ovat reseptejä, joiden voi odottaa tehoavan, mutta pelkästään julkisen sektorin toimin ei nuorisotyöttömyys helpotu. Tarvitaan kipeästi aivan uudenlaisia innovaatioita työpaikkojen luomiseen. Tällaisesta oiva esimerkki on Jyväskylässä kehitelty valtakunnallinen malli, The Pop-up-Company.

Lennokkaasta nimestään huolimatta Pop-up-Company on jalat maassa olevien ihmisten yritys madaltaa idearikkaiden nuorten kynnystä työllistää itsensä yrittäjinä. Pop-up-Company kuuluu Suomessa vielä harvinaisiin yhteiskunnallisiin yrityksiin: se investoi voittovaransa alkuperäiseen missioonsa eli työllistämisen edistämiseen ja syrjäytymisen ehkäisyyn (Ksml 28.6.).

Nuorisotyöttömyys on noussut kaikkialla Euroopassa. Kreikassa ja Espanjassa nuorisotyöttömyys on jo yli 50 prosenttia. Parhaiten ovat selvinneet Saksa ja Itävalta, joissa nuorten työttömyys on 7–8 prosentin luokkaa.

Suomessa joka viides työvoimaan kuuluva 15–24-vuotias on työtön. Vuoden takaisesta työttömyys on noussut liki viisi prosenttia.

Eurooppalaisten nuorten tilannetta ei helpota yhtään se, että vielä vaikeampi ongelma nuorisotyöttömyys on Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Kansainvälinen työjärjestö ILO ennustaa, että työttöminä on tänä vuonna yli 73 miljoonaa 15–24-vuotiasta nuorta, liki 13 prosenttia väestöstä.

Pitkittyvä työttömyys on useimmille nuorille henkilökohtainen tragedia. Osa näistä nuorista syrjäytyy hiljaisesti, häviää jopa tilastojen ulottumattomiin. Toinen ääripää purkaa turhautumistaan tarttumalla poliittisiin ääriliikkeisiin ja mielenosoituksiin, jopa rettelöintiin ja mellakointiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.