Fediltä tulossa lisää alennusta korkoon keskiviikkona

Kuluneen viikon alun rysäyksen jälkeen suunta kääntyi ylös niin korko- kuin osakemarkkinoilla. Alkava viikko on taas koetusviikko. Raskasta taloustietoa tulee kumminkin puolin Atlantin ja pörssiyhtiöiden tulosjulkistukset jatkuvat. Kuluneella viikolla suunnan suurella koronlaskulla kääntänyt Yhdysvaltain keskuspankki Fed pitää varsinaisen korkokokouksensa keskiviikkona ja sikäläisen ohjauskoron odotetaan putoavan lisää.

Aina kun sijoittajat joutuvat vaikeuksiin, Fed pelastaa, sanovat kriitikot ja muistuttavat, ettei sillä pelillä synny muuta kuin täysin vastuuton sijoitusmarkkina. Yhdysvalloista katsoen tilanne on hiukan toinen.

Kun asuntohinnat laskevat jo valmiiksi, osakemarkkinoiden rysähdys olisi uhannut velkaisten kotitalouksien rahamassien sulkeutumisella.

Keskuspankin ohjauskoron lasku tiistaina esti jenkkipörssiä romahtamasta, vaikka muualla maailmassa koettiin taas musta maanantai, jolloin Yhdysvalloissa markkinat olivat kiinni.

VOI PITKÄ ja edellistä syvempi taantuma olla Yhdysvalloissa vieläkin edessä, sillä asuntohinnat ovat laskeneet vasta noin 6,5 prosentin verran ja analyytikot odottavat 10 - 15 prosenttia lisää. Asuntomarkkinoiden ongelmien ei uskota oikenevan vielä tänä vuonna, joten varsinaisen kiinnitysluoton lisäksi asuntohintojen aiemman nousun lisäkiinnitysluotoilla hyödyntäneet kotitaloudet ovat tiukoilla. Kovin kaksista apua ei odoteta liittovaltion elvytyspaketiltakaan. Suuret jenkkipankit varautuvat jo luottotappioihin hyvinkin laajalla rintamalla.

Keskiviikkona Yhdysvaltain keskuspankin odotetaan ilmoittavan 0,25 - 0,5 prosenttiyksikön lisäpudotuksesta ohjauskorkoon, joka nyt on 3,25 prosenttia. Puolen prosenttiyksikön pudotus juoruaisi, että myöhemmin viikolla tulevat tiedot työmarkkinoilta, teollisuudesta ja yksityisistä tuloista ja kulutuksesta olisivat ennätyshuonot. Jenkkitalouden hyvin alustava kasvuluku viime vuoden loppujaksolta tulee myös keskiviikkona.

Euroopan keskuspankin piiristä viestitetään edelleen, ettei ohjauskoron laskua kannata odottaa. Markkinoilla kuitenkin uskotaan, että seuraava korkoliike, kun se joskus tulee, on alaspäin.

KAIKKIALLA UUSITAAN jo tämän vuoden kasvuennusteita. Toistaiseksi pessimistisin Merrill Lynch jo puolitti Yhdysvaltain tämän vuoden kasvuennusteensa 0,8 prosenttiin ja arveli kasvun käynnistyvän vasta ihan vuoden loppupuolella. Davosin talouskokouksessa puolestaan arvuuteltiin, miten pitkälle Kiina, Intia ja muut hyväkasvuiset kehittyvät maat pystyvät pitämään maailman talouskasvua yllä, jos jenkkitalous painuu alas. Vastaus näytti olevan, että jonkin verran, vaikka niiden vienti kärsisikin USA:n taantumasta.

Myös Euroopassa alennetaan nyt ennusteita. Usko Euroopan sisäiseen kasvuvoimaan ei ole parhaimmillaan, sillä Saksan kulutus on ilmeisesti taas heikohkoa. Suomessa kasvuennusteet putoavat 2,5 - 3 prosentin välimaastoon.

Samat lukemat tulevat kaikista EU-maista ja Atlantin takaakin. Saksasta saatiin jo elinkeinoelämän luottamusindeksi Ifolta ja se yllättäen osoitti nousua.

NOKIAN TULOS oli kovimpiakin odotuksia parempi. Parasta oli se, että pääjohtaja ei nähnyt mörköjä jatkonäkymissäkään. Sama viesti tuli esimerkiksi Microsoftilta. Kun markkinarysäyksen yhteen syyhyn eli luottovakuuttajien ongelmiinkin etsitään nyt ratkaisua, alkava viikko määrittelee aika pitkälle lähiajan ilmapiirin.

Kirjoittaja on taloustoimittaja ja Keskisuomalaisen vakituinen avustaja. TIISTAI

Tulokset: Interavanti, Teleste. Tilastot: Euroalueen vaihtotase marraskuulta.

KESKIVIIKKO

Tulokset: Componenta, F-Secure, Solteq, Turkistuottajat. Tilastot: Asuntojen hinnat, 4. vuosineljännes. USA:n keskuspankin korkopäätös.

TORSTAI

Tulokset: CapMan, Cargotec, Fortum, OMX, Outokumpu, Technopolis. Tilastot: Aloittaneet ja lopettaneet yritykset (3. vuosineljännes), kansantalouden tilinpito 2006, pääomakanta 2006, rahoitustilinpito 2006, teollisuuden liikevaihtokuvaaja lokakuulta, teollisuustuotannon volyymi-indeksi joulukuulta. Yhtiökokoukset: Efore.

PERJANTAI

Tulokset: Ahlstrom, Outotec, Pöyry. Tilastot: Suomalaisten matkailu joulukuussa, ulkomaankaupan kuukausikatsaus marraskuulta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.