Fimeassa kaikki meni pieleen

Elokuussa 2008 silloinen sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.) ilmoitti suuresta muutoksesta lääkehuollossa ja -valvonnassa. Uutinen oli, että uuden viraston sijaintipaikaksi tulee Kuopio.

Näin Matti Vanhasen (kesk.) hallitus toteuttaisi ison alueellistamisoperaation. Yleensä virta oli ollut toisin päin. Valtion työpaikkoja oli parin vuosikymmen ajan lopetettu kiihtyvään tahtiin maakunnista. Nykyisin suurimmassa osassa kuntia ei ole yhtään valtion virkamiestä. Ennen oli verotoimistot, nimismiehet, työvoimatoimistot, kelat ja monet muut valtion virkamiehet ympäri maan.

Suurin osa valtion palkollisista on nykyisin pääkaupunkiseudulla. Valtio on keskittänyt toimintojaan sinne, sillä hallinto haluaa kaiken ympärilleen.

Tammikuussa 2009 sosiaali- ja terveysministeriö teki virallisen päätöksen lääkealan keskuksen perustamisesta. Samalla päätettiin, että keskus aloittaa jo saman vuoden syyskuussa Kuopiossa.

Siihen yhdistettiin Lääkelaitoksen tehtävät ja samoin Lääkehoidon kehittämiskeskus Rohto. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastosta Valvirasta siirtyi tehtäviä uuteen Fimeaan, samoin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta THL:stä.

Paperilla kaikki oli selvää. Tehtävien siirrot piti toteuttaa viime elokuun loppuun mennessä.

Todellisuudessa Fimeasta tuli surullinen esimerkki siitä, kuinka alueellistaminen hoidetaan huonosti. Helsingin hallinto vastusti siirtoa henkisesti ja teki myyräntyötä hankkeen epäonnistumiseksi. Myös Fimean johto oli heikko. Se ei pystynyt toteuttamaan ministeriön tekemää alueellistamislinjausta vaan erilaisin verukkein piti tehtäviä Helsingissä ja palkkasi uutta väkeä Helsinkiin.

Myöskään poliittinen puoli ei ollut asiassa yhtenäinen. Vanhasen ja Mari Kiviniemen keskustahallituksen linjaan alueellistaminen kuului, mutta kokoomuslaisen Jyrkin Kataisen ja sosiaalidemokraatti Jutta Urpilaisen hallitus ajatteli toisin.

Niinpä Fimean alueellistaminen käytännössä kaadettiin passiivisella vastarinnalla. Helmikuussa 2012 sosiaali- ja terveysministeriö oli totuuden edessä. Fimea ei millään siirry elokuuhun 2014 mennessä Kuopioon. Takaraja siirrettiin vuoteen 2018.

Kesäkuussa valmistunut selvitysmiesten raportti osoittaa nyt, että myöskään 2018 ei tule toteutumaan. Raportin toinen kirjoittaja on Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen.

Raportti on karua tekstiä siitä, kuinka alueellistaminen on jäänyt vain paperille.

Keskusta on puhunut paljon alueellistamisen puolesta, mutta puolueella ei ole ollut kykyä viedä hanketta maaliin saakka. Vai riittävätkö keskustalle vain näyttävät päätökset? Jos näin on, se on pahimman sorttista poliittista teatteria.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksella on nyt näytön paikka.

Kun maakunnista on siirretty töitä Helsinkiin, työpaikka on vain loppunut pikkukunnassa. Siinä ei ole ollut työntekijöillä muuta mahdollisuutta kuin muuttaa tai etsiä uusi työ.

Fimeaa on yritetty alueellistaa kuusi vuotta. Työntekijöitä on kohteliaasti kysytty, haluaisivatko he ehkä muuttaa Kuopioon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.