Finni viihteen naamassa

Kaatuuhan niitä valtamerilaivojakin, muistutti isävainaa, kun lapsi vahinkoa kauhisteli.

Isä oli ainoa tuntemani verkonlaskija, joka ei koskaan huutanut soutajalle. Silloinkin, kun airot olivat sikin sokin ristiaallokossa, isä sanoi rauhallisesti, että toppailee…

Se saattoi johtua uskollisen pikkusoutajan menettämisen pelostakin, mutta enemmän se oli luonnetta. Isä otti vastuun omista tunteistaan.

Yleensähän verkonlaskija saa verkon sotkuun ihan ilman soutajan apua, mutta sopivampi syyllinen istuu veneen toisessa päässä.

Pulaan joutunut alkaa kaiken varalta huutaa toiselle. Sama se, pelko tai uho, meillä on halu laulaa toisemme suohon.

Politiikka on tämän päivän kalevalaista suohonlaulantakulttuuria parhaimmillaan. Uhotaan, upotaan ja hätäpäissään lupaillaan kaikenlaista oman nahan pelastamiseksi.

Demarijohtaja Antti Rinteen selitysten rinnalla Kanteletar on selkokielistä palopuhetta.

Pisara kuivui hallituksen pöydälle, mutta keskusta pyyhki olutkuohunsa. Kansa jännitti, kumpi laimenee, keppana vai keskustan puheet. Keppana voitti.

Somen huutoäänestys voitti puolestaan keskustan puoluekokouksen, vaikka puoluesihteeri Timo Laaninen ensin ilmoitti, että jos näin hyvästä asiasta myrsky kaljalasiin nousee, keskusta kestää kyllä.

Aina nopea Sirkka-Liisa Anttila ehti ampua varpaisiinsa epäilemällä, että viihdelehti Staran uutisen takana oli kokoomuksen likaisten temppujen osasto.

Osasto oli kuitenkin omissa joukoissa vaaliristeilyllä ja Anttila unohti vihollisten vaarallisuusjärjestyksen politiikassa: ystävä, vihollinen, verivihollinen ja puoluetoveri.

Periaatteessa kansanvalta toimii alhaalta ylöspäin, mutta tiukassa paikassa puheenjohtaja rykäisee rivit suoriksi.

Niin nytkin. Kun Juha Sipilä ilmestyi tyynnyttelemään, että keppana pysyy kaupassa, kansa työnsi tyytyväisenä tutin suuhunsa, eikä kukaan kysynyt, millä valtuuksilla hän kävelee puoluekokouksen kannan yli.

Politiikassa sisäpiiri on pelottavan pieni ja sillä on pelottavan suuri valta.

”Keppanagatessa” usko alkiolaisen itsekasvatuksen voimaan osoittautui heikoksi.

Jos ihmisyys pelittää, sääntely on sisäistä ja ihminen kykenee jättämään nykyvahvankin keppanan kaupan hyllylle. Kannattaisiko siis mieluummin keskittyä kehittämään ihmisyyttä kuin viilata prosentteja?

Kaikki keinot alkoholin käytöstä aiheutuvien haittojen minimointiin ovat tarpeen. En kuitenkaan ymmärrä, miksi kalsarikänni keppanasta on pahempi kuin piipahduskänni kulmakuppilasta.

Keskustan ohjelmapaperissa ”Kippis kohtuudelle” halutaan nimittäin lieventää säännöksiä, jotka rajoittavat useamman alkoholiannoksen kertatilauksia ravintoloissa.

Pari nopeaa tuplaviskiä tempaisee kyllä roskapussin viemisen lomassa, mutta humalaan siitäkin tulee.

Suomalaisen kulttuurin päivänä sopii muistaa, että myös tapakulttuuri on kulttuuria. Käytösmallia otetaan mediasta, kun läppäri on vanhempia varmemmin läsnä.

Pudotuspelit ovat in, kiusaaminen rules ja puhtainta on vahingonilo.

Malttamattomuus kasvaa. Voittajat eivät jonota. Gallupkiima voittaa kärsivällisyyden, ja varmat läpimenijät ehditään esitellä moneen kertaan ennen vaalipäivää.

Niinhän se menee joulunkin kanssa. Kun se lopulta tulee, ketä kiinnostaa. Lahjat on avattu.

Todellisuus on finni viihteen naamassa. Aherrus on tylsää ja viihde hyväksi. Huono käytös tulee tavaksi. Huudetaan, kiroillaan ja kävellään yli.

Aikuiset ihmiset isää, poikaa ja pääministeriä myöten twiittaavat aamiaisiaan, iltapesujaan ja muita kivoja fiiliksiään. ”Kato äiti, ihan ite!”

Kun katsoo isojen vauvojen huseerausta sosiaalisessa mediassa, viihdeohjelmissa, äänten kalastelussa, kampituksessa ja kieroilussa, on vaikea erottaa, onko kyseessä päiväkoti, sosiaaliporno vai politiikanteko Suomessa.

Talous kuralla? Ihmiset hädissään? Pääministeri tanssii hiilien päällä. No, mut hei, me sukelletaan #korjausliike #puli, puli.

Minulla on ikävä isää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.