Flyers osoitti, ettei häviäjän leimaa tarvitse hyväksyä pysyvästi

Aneemisesti kauden avannut Anaheim Ducks ja lennokkaan lähdön saanut Philadelphia Flyers ovat oivia esimerkkejä siitä, kuinka NHL:ssä kaikki on mahdollista.

Ei Ducksin ankeaa alkukautta voi yllätyksenäkään pitää. Stanley Cupin kesäkuussa voittaneen ryppään uuden kauden perhepotretista puuttuvat yhä Scott Niedermayer ja Teemu Selänne; ei enempää, eikä vähempää kuin puolustuksen ja hyökkäyksen johtavat pelaajat. Kokeneen kaksikon puuttuminen rosterista ei voi olla näkymättä joukkueen pelaamisessa.

Itse asiassa tällä erää todennäköisyys kaksikon paluulle kasvaa koko ajan. Vihonviimeinen deadline on helmikuussa, jonka jälkeen sopimuksia ei voi enää kuluvaa kautta silmälläpitäen solmia. Valistunut veikkaukseni on, että Niedermayer ja Selänne liittyvät tuttuun jengiin viimeistään joulukuussa. Jos näin käy, nostaa Anaheim taas osakkeitaan aika lailla Stanley Cupin uusimisen suhteen.

Mestaruuden uusiminen ei ole ollut tosin modernin aikakauden NHL:ssä helppo juttu. Asiaa voi kysyä vaikkapa kauden 2005-06 finalisteilta Carolinalta ja Edmontonilta, jotka jäivät viime keväänä tylysti pudotuspelien ulkopuolelle.

Kuvitelkaa sama SM-liigaan. Kärpät ja Jokerit ulkona kevään pleijareista?

Niinpä.

Philadelphia teki viime kaudella nolon ennätyksen. Kauden alla kannukandidaattien eturiviin kuulunut joukkue jäi liigan pahnan pohjimmaiseksi saatuaan kokoon 82 ottelusta vain 56 pistettä. Romahdus konkretisoituu, kun ottaa huomioon, että Flyersin edelliskauden saldo oli 101 pistettä. Alas tultiin kovaa ja syvälle.

Flyers ei tehnyt kuitenkaan kalpoja suostumalla pysyväksi jumboksi. Kesän siirtomarkkinoille mentiin täydellä höyryllä ja vieheisiin tarttui Kimmo Timosen ja Daniel Brieren kaltaisia kultakaloja. Alkukauden meno osoittaa, ettei Phillyä sovi pyyhkiä pois Stanley Cupiin johtavalta nimilistalta.

Viime kaudella ensimmäisen kerran pudotuspeleissä esiintyneen Atlanta Trashersin piti puolestaan ottaa tällä kaudella seuraava askel eteenpäin, mutta organisaatio onkin tepastellut pari porrasta väärään suuntaan. Valmentaja ja GM vaihdettiin, mutta kuusi pistettä yhdestätoista pelistä kertoo, että liukkailla jäillä luistellaan yhä.

Florida Panthers pelasi pudotuspeleissä viimeksi keväällä 2000. Panttereiden nykyinen ykkösprofiili ja kapteeni Olli Jokinen liittyi ryhmään saman vuoden kesäkuussa. Jokinen pelaa taalaliigassa kymmenettä kauttaan, eikä kuopiolaisella ole vieläkään tilastoissaan ainoatakaan play offs -peliä.

Väärään aikaan väärässä paikassa?

NHL:n pistepörssi on ruotsalaisittain mielenkiintoista tavattavaa.

Neljäntoista tehokkaimman pelaajan joukosta löytyy Henrik Zetterbergin johdolla neljä svenssonia. Paras suomalainen - Montrealin Saku Koivu - on tällä erää sijalla 39. Pittsburghin Sidney Crosbyn piti tahdittaa pörssiä kauden alusta alkaen, mutta teräskaupungin wonderboy ei löydy toistaiseksi edes top ten -listalta.

Inhimillisiä piirteitä näistä ihmemiehistäkin vain löytyy.

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.