Formulasirkuksen markkinointi napsahti napakymppiin

Kuten hyvin tiedämme, kaikki on suurta formula ykkösissä. Kun formulasirkus liikkuu maailmalla, tohinaa, hälinää ja ylisanoja riittää.

Autourheilun kuninkuusluokkaa ei enää aikoihin ole voinut pitää pelkkänä varikkoruusuilla koristeltuna urheilutapahtumana. Se on niin suurta draamaa, että se vaikuttaa etukäteen kirjoitetulta. Kähmintää, salaliittoteorioita ja suhdeongelmia on tänäkin vuonna riittänyt nopeiden autojen ympärillä.

Kyynikonkin on myönnettävä, että nyt on napsahtanut markkinointi kohdalleen. Formuloiden MM-sarjan urheilullista arvoa voi aina kysellä, mutta mestaruustaisto on nyt niin tiukka, että pakkohan sitä ratkaisua on vahdata.

Ennakkomarkkinoinnista vastasivat pääosan esittäjät, kuljettajat, ja ihan ajamalla. MM-sarjan ihmepoika Lewis Hamilton maisteli mestaruustunnelmaa ja legendan asemaa jo Fujin osakilpailun jälkeen. Kaikki oli pedattuna viimeiselle niitille Shanghaissa.

Toisin kävi. Ratkaisu siirtyi Brasiliaan.

Pistetilanne on niin tiukka, että Hamilton joutuu ehkä jännittämään viimeiseen ruutulipun heilahdukseen asti sitä, kuka mestaruutta lopulta juhlii.

Vihamieheksi kauden aikana muuttunut tallikaveri Fernando Alonso on vain neljän pisteen päässä, ja Alonson takana niskaan hengittää vielä Ferrarin Kimi Räikkönenkin.

McLaren-talli selvisi Ferrariin kohdistuneesta vakoilujupakasta sakkotuomiolla, miljoonien dollarien sakoilla ja tallin MM-pisteiden menetyksellä. Hamiltonin ja Alonson asema kuljettajien pisteissä ei hetkahtanut. Puheet Hamiltonin jarruttelusta turva-auton takana Fujin kisassa eivät myöskään poikineet toimenpiteitä. Arvostelijoiden mukaan formulasarjan kultakimpale ei aja samoilla säännöillä kuin muut.

Lewis Hamilton ei tullut MM-sarjaan kokeneempiaan kumartelemaan, vaan aloitti heti pyörremyrskyn lailla. Ennen viimeistä osakilpailua hän on voittanut neljästi.

Brittitalli McLaren ei olisi voinut löytää sopivampaa nuorta miestä menestyskuskiksi. 22-vuotias Hamilton on värillinen yksinhuoltajaisän poika. Ja mikä tärkeintä, englantilainen. Hamiltonia on jo verrattu yhdysvaltalaiseen golf-sankariin Eldrick "Tiger" Woodsiin. Hamilton näyttäisi olevan täydellinen tuote formulamaailman tarpeisiin.

Mediaseksikkyys on ikävä sana. Olkoonpa kuinka pinnallista tahansa, formulakuljettajan persoona kiinnostaa yhtä paljon kuin hänen kyvykkyytensä auton ratissa.

Suomessa pärjäävät rosoisemmatkin urheilusankarit. Räikkönen on Suomessa suurten otsikoiden mies, mutta siloisen Hamiltonin lausunnot ovat maailmalla varmasti kuumempaa kamaa kuin Jöröjukka-Räikkösen mumina.

Vai onko sittenkään näin?

Kimi Räikkönen pääsi taannoin ainoana suomalaisena talouslehti Forbesin maailman vaikutusvaltaisimpien julkkisten listalle. Räikkönen oli sadan henkilön listalla sijalla 41, ylimpänä nykyisistä formulakuskeista. Uransa lopettanut Michael Schumacher ylsi sijalle 24.

Tunnustuksen arvo ei välttämättä avaudu keskivertohärmäläiselle. Kaipa valinnalla jotain pohjaa on. Taakse ainakin jäi kovia nimiä: Bill Clinton, Julia Roberts, Matt Damon ja sokerina pohjalla Oprah Winfrey.

Kirjoittaja on Karjalaisen urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.