Formulat ajavat yhdessä jonossa

Kuukausia kestänyt valtataistelu formuloiden maailmassa päättyi juhannuksen jälkeen, kun formula 1 -tallien järjestö Fota ja Kansainvälinen autoliitto FIA löysivät yhteisymmärryksen FIA:n hallituksen kokouksessa. Tallit saivat tahtonsa läpi ja luopuivat päätöksestään järjestää oma MM-sarjansa. Kaikki formula ykköset jatkavat ensi vuonnakin samassa tutussa formula 1 -sarjassa.

Voittajina selvisivät Fota ja F1-sarjan kaupallisia oikeuksia hallitseva brittiliikemies Bernie Ecclestone. Häviäjäksi julistettiin FIA:n skandaaleissa ryvettynyt puheenjohtaja Max Mosley.

SAMA MENO siis jatkuu. Formulasirkuksen romuttaminen olisikin ollut hölmöä, sillä F1 on ylivertainen mediatuote. Kilpa-ajot sirkusviihteenä ovat tuttuja jo antiikista, mutta missään samaa ajatusta ei ole viety kaupallisesti niin pitkälle kuin F1-maailmassa.

Erään määritelmän mukaan globalisaatio on sitä, että maantieteellinen alue ja kulttuuri irtautuvat toisistaan eikä edellinen enää määrää jälkimmäistä. Formuloissa tämä on toteutunut täydellisesti.

Kevättalvesta myöhäissyksyyn jatkuva kilpailukausi kytkee viestimien huomion formuloihin lähes koko vuodeksi. Kun kisoja ajetaan joka toinen viikonloppu ja väliviikot testaillaan ja kommentoidaan säätöjä, tulevia kisoja ja rengasvalintojen tärkeyttä tai tutkitaan alati arvoituksellista sääntökirjaa, media pysyy koukussa koko ajan.

Kisaselostuksissa korostetaan lajin tärkeyttä, dramaattisuutta ja kiinnostavuutta, vaikka tavallisesti parisenkymmentä autoa vain ajaa radalla pari tuntia peräkkäin. Toimittajien tarjoamalla myönteisellä mediajulkisuudella tallit luovat mielikuvaa, että kaikki on itse asiassa kuluttajia palvelevaa tuotekehittelyä eikä vain suurta luonnonvarojen tuhlausta.

Suomessa formulajulkisuutta isännöi pari mukana olevaa suomalaiskuljettajaa. Mutta F1-maailmaan kuljettajien pitääkin tulla eri maista ja maanosista, jotta eri puolilla maailmaa jännitettäisiin, miten meidän poikamme pärjäävät. Maailmanlaajuinen huomioarvo tarvitsee pakolliset paikalliset kiintopisteensä.

SAMAA YLEISÖJEN maksimointia on kisojen käyminen joka kerta eri paikoissa, eri radoilla ja eri maanosissa. Ehtona on, että itse tapahtuman on oltava täysin kliininen, historiaton, kulttuuriton ja aina samanlaiseksi jalostettu.

Televisiokuvasta ei voi päätellä, tulevatko kisat Unkarista vai Etelä-Afrikasta. Vaikka rata olisi raivattu Malesian sademetsiin tai Dubain aavikoille, se näyttää varikkojen jetset-seurapiireineen ja kansainvälisine kaunottarineen aivan samalta kuin Silverstonessa. Vaikka katsomossa liehuisivat siniristiliput, heiluu maalissa vain ruutulippu. Olympiakisojen avajaisissa isäntämailla on tapana esitellä kansallista kulttuuria ja historiaa ja muuta joutavaa, mutta formulakatsoja saa turvallisesti vain sitä mitä odottaa.

Niinpä formulat keräävät ensi vuonnakin viikosta toiseen satoja miljoonia katsojia. Hajuton ja mauton tuote ei loukkaa sen kummemmin muslimeja, katolilaisia tai protestanttejakaan, korkeintaan joitakin marginaalisia kulutuskieltäytyjiä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.